Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dykkere trodde haien hadde svelget feiekost

Utrydningstruet hai måtte reddes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En uheldig hai ble i går reddet fra en sakte og smertefull død etter at den hadde satt fast en gigantisk fiskekrok i halsen.

Det var en gruppe dykkere som fikk øye på den plagede haien av typen atlantisk ammehai da den svømte med kroken stikkende ut av munnen ved Julian Rock utenfor New South Wales i Australia.

De trodde først at hun hadde forøkt å svelge en feiekost.

- Den svømte faktisk rundt, og så ikke ut som den led så mye, forteller John Natoli, en av dykkerne ifølge The Herald Sun.  

Men med kroken i munnen gikk det åpenbart mot døden for haien, som trolig hadde store problemer med å få i seg mat.

- I den tilstanden var det klart at den ikke ville spise bra, sier Natoli.

Tok bilder

Dykkerne tok bilder av dyret og rapporterte saken til myndighetene. Et marint ekspertteam rykket ut for å hjelpe den atlantiske ammehaien som er svært utrydningstruet hai 

image: Dykkere trodde haien hadde svelget feiekost

Teamet fant haien på rundt 15 meters dyp sammen med åtte andre haier av samme type.

Hun ble fanget med en lasso, og ved hjelp av en kran klarte de å  heise det tre meter lange dyret opp i en gigantisk tank. Her dyttet de et stort plastikkrør inn i munnen hennes og begynte den delikate prosedyren med å fjerne kroken fra haiens munn. For å få til dette måtte de blant annet stikke armen langt inn i haigapet.

- Som dyrlege er jeg vant til å putte hendene på steder andre synes er ekkelt, sier den heldige til AP.

God form

Ifølge forskerne var haien i god form, og blødde ikke etter inngrepet.

- Hun var blek, som man jo skjønner, men straks hun var løslatt svømte hun tilbake til de andre haiene, sier en representant for primærnæringen i New South Wales, Ian Macdonald til The Daily Telegraph.

Haien ble også merket med en satellitt slik at forskerne kan følge med på hvordan det går med henne.

Atlantisk ammehai  haiene er fredelige, ikke aggressive mot mennesker og en glede å se på for dykkere-  noe som bidrar til turismen i området, ifølge Macdonald. 

Området rundt Julian Rock er et av få viktige habitater for haien som er svært utrydningstruet. De er underlagt spesielle fiskerestriksjoner, og forskerne vet ikke hvor kjempekroken stammer fra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!