Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dykkeren møtte «Kursk»s enker

Dykker Pål Dienesen åpnet luka til de 118 omkomne i «Kursk»-ulykken. Forrige uke møtte han de etterlatte og forsikret dem om at deres kjære fikk en rask død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det som gjorde størst inntrykk på meg var de etterlattes bekymringer for framtida. De vet at mange penger er samlet inn. Men de var veldig usikre på hvor de blir av. De frykter at pengene skal forsvinne i byråkrati og alle andres lommer enn de etterlattes, sier Dienesen.

Emosjonelt

Møtet med blant andre Nadja Tylik, som mistet sin svigersønn, ble sterkt. Nadja har stått fram som en av de etterlatte som er mest kritisk til måten myndighetene har behandlet ulykken og de etterlatte på.

- Det var sterke og emosjonelle møter. Jeg er glad for at jeg dro, sier Dienesen.

I forrige uke var han i Murmansk, invitert av TV2. TV-kanalen lager en dokumentar om ulykken som skal vises seinere i måneden.

Pål Dienesen skal om kort tid trene sammen med russiske dykkere. Sammen med andre nordmenn og briter skal han enda en gang ta seg ned til «Kursk» - og ta opp likene av de 118. Møtet med Nadja er en ytterligere motivasjon til å gjøre jobben.

Rask død

Pål Dienesen forteller at både Nadja og hele familien ble lettet da han fortalte dem at de 118 om bord døde i løpet av meget kort tid.

- Da vi åpnet luka og kunne konstatere at den lufta som var igjen ikke hadde nok oksygen til at det gikk an å overleve, kunne vi konstatere at døden kom ganske umiddelbart, sier Dienesen.

Nadja bor i den lukkede byen Vidjajevo, sammen med en mann som er pensjonert ubåtoffiser og datteren sin, som ble enke. Datteren er mor til en 11 måneder gammel jente.

Egen konto

De etterlatte er blitt lovet både offentlige og private penger, men foreløpig har hver familie fått litt i overkant av 7000 kroner. Dienesen sier at nesten alle ansatte i Stolt-Offshore, som leder dykkerarbeidet, har gitt deler av lønna si til de etterlatte fra «Kursk». Han er mener pengene som er samlet inn bør settes inn på kontoer i de dødes navn.

- Det er familier som står igjen uten forsørgere. Som ikke har noen ting, sier Pål Dienesen.

<B>SORG:</B> En av de etterlatte bryter sammen under minnestunden i den lukkede byen Vidjajevo.