Dykkerne får 2,5 mill. hver

Endelig kan det settes punktum i Nordsjødykker-saken: Staten gir dem 2,5 millioner hver i erstatning etter skadene de pådro seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall i kommunalkomiteen på Stortinget gikk i går kveld inn for at dykkerne skal få opptil 2,5 millioner kroner som en engangssum - og skattefritt.

Modellen det etter mange runder er blitt flertall for, er utarbeidet av komitémedlem Sigvald Oppebøen Hansen (Ap). Ap fikk med seg regjeringspartiene på denne i går. I grove trekk blir den slik:

Kompensasjon til dykkerne gis i henhold til uføregraden, slik at 100 prosent uføre får utbetalt 40 ganger grunnbeløpet i folketrygden, som tilsvarer 2275000 kroner.

I tillegg får alle en oppreisning på 200000 kroner, som tilsvarer statens maksbeløp for billighetserstatning.

Dykkere som tidligere har fått utbetalinger gjennom Sosialdepartementet eller Statoil (samlet opptil 950000 kroner), slipper å bli trukket for dette.

Ordningen etableres fra 1. juli i år, og skal administreres av en nemnd på fem personer.

Det er rundt 120 tidligere Nordsjø-dykkere som er erklært helt uføre, mens rundt 30 er delvis uføre. I tillegg har rundt 20 etterlatte etter avdøde dykkere krav på kompensasjon.

- Vi er glade for at det nå kan settes en sluttstrek og utbetales en ordentlig erstatning til pionerdykkerne som gjorde en så viktig innsats i Nordsjøen, og som dessverre pådro seg til dels store skader. Det har vært viktig å få til en enkel, oversiktlig, romslig og rettferdig ordning, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) i kommunalkomiteen til Dagbladet.