FARLIG: Her er en av inngangene til det enorme grottesystemet der de to finske dykkerne ligger etter at de druknet 7. februar. Nå er redningsaksjonen avblåst. Foto: Frode Meosli / NTB scanpix
FARLIG: Her er en av inngangene til det enorme grottesystemet der de to finske dykkerne ligger etter at de druknet 7. februar. Nå er redningsaksjonen avblåst. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixVis mer

Dykkerne i Pluragrotta blir ikke hentet ut

De to omkomne finske dykkerne blir ikke hentet ut av Pluragrotta fordi redningsdykkerne risikerer liv og helse i det vanskelige oppdraget på over 100 meters dyp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonen med å hente dem ut, er rett og slett for farlig.

De to finske dykkerne mistet livet 7. februar i et forsøk på å svømme gjennom Nord-Europas lengste grottesystem, Pluragrotta utenfor Mo i Rana.

På tross av gjentatte forsøk, har det ikke lyktes de tre britiske grotte- og redningsdykkerne å finne en måte å hente opp de to omkomne, som ligger på 112 meters dyp, fortalte dykkerleder Mark Dougherty under en pressekonferanse arrangert av Helgeland politidistrikt tirsdag formiddag.

- Det er rett også lett for farlig, det er ikke verdt å risikere liv for å gjennomføre denne oppgaven, sier Dougherty.

Passasjen ned til stedet hvor de omkomne ligger på 112 meters dyp, er for det første svært trang, noe som gjør det umulig for redningsdykkerne å ta seg inn og ut side om side. I tillegg er det ene offeret fastklemt og ligger slik til at tilgangen til den andre omkomne er sperret.

(NTB)