Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dykkerne trodde ikke sine egne øyne da sjelden monsterfisk dukket opp i oppdrettsanlegg: - Det er en liten sensasjon

I Japan er makrellstørje blitt solgt for nesten ti millioner kroner. På oppdrettsanlegget i Nord-Trøndelag var den en uvelkommen gjest i to dager før de klarte å få has på den. 

ENORM: Anders Strøm,  driftsleder på Salmar-anlegget, sier han ble sjokkert da skjønte hvor stor fisken var. Her er dykker Kristian Eriksen (25) ved siden av krabaten som ble tatt opp i går. Foto. Pia Finnanger. 
ENORM: Anders Strøm,  driftsleder på Salmar-anlegget, sier han ble sjokkert da skjønte hvor stor fisken var. Her er dykker Kristian Eriksen (25) ved siden av krabaten som ble tatt opp i går. Foto. Pia Finnanger.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For noen dager siden skjønte oppdrettsselskapet SalMar at det var gått hull i ei not i en merd i Flatanger i Nord-Trøndelag.

Da gikk alarmen - og dykkere ble sendt ned for å kontrollere alle nøtene på lokaliteten og lappe hullet.

Vel nede fikk en av dykkerne en overraskelse.

- En kollega var ned for å inspisere nota da den bare svømte forbi helt ut av det blå, sier dykker Kristian Eriksen (25) i dykkerselskapet AQS.

Det han snakker om er en enorm makrellstørje - en sjelden fiskeart som nærmest har vært utryddet fra norske farvann.

Rødlistet

Denne makrellstørja hadde rent gjennom not i oppdrettsanlegget og mesket seg nå trolig med laks fra oppdrettsanlegget.

- Det er enhver driftsleders mareritt at en stor fisk kan torpedere nota, sier driftsleder Anders Strøm ved Salmar-anlegget til Flatangernytt, som først omtalte saken.

LITEN: Dykker Kristian Eriksen blir liten sammenlignet med størja som dukket opp i Nord-Trøndelag. Foto: Pia Finnanger. 
LITEN: Dykker Kristian Eriksen blir liten sammenlignet med størja som dukket opp i Nord-Trøndelag. Foto: Pia Finnanger.  Vis mer

De kontaktet Fiskeridirektoratet for å innhente fellingstillatelse på krabaten - noe som er nødvendig fordi fisken er så sjelden.

Det fikk de. Så startet jobben med å få has på den. Det var enklere sagt enn gjort - og det gikk hele to dager før de klarte å få den på land onsdag denne uka.

- Jeg tror vi brukte seks kveitegarn som vi prøvde å få den til å gå inn i, men den gikk bare rett gjennom dem. Til slutt måtte vi ta i bruk orkast, altså hive ut et veldig stort garn med veldig mange og små masker. Til slutt fikk vi den opp, sier Eriksen.

Dykkeren har jobbet i selskapet AQS i tre år, og har aldri opplevd noe lignende.

MONSTERFISK: Ikke bare er den stygg, men slangehodefisken er også farlig for økosystemet. Nå utloves det skuddpremie på den i Maryland i USA. Video: National Geographic Channel. Vis mer

Han har heller aldri før sett en makrellstørje på nært hold i Norge.

- Du blir ganske sjokkert

Da de fikk heist fisken opp på land, kom en ny overraskelse. Eksemplaret veide nemlig hele 370 kg og var 2,9 meter lang - mye større enn de trodde før de fikk den på land.

- Du blir ganske sjokkert. Det er sånt du ikke klarer å se for deg. En ting er å se bilder, men når du står på siden av en så stor fisk... det er ikke noe du fantaserer om en gang, sier driftsleder Anders Strøm til Dagbladet.

Makrellstørje er en slags tunfisk som regnes til makrellfamilien. På engelsk kalles den blåfinnet tunfisk.

Det er den aller største tunfiskarten og beinfisken på kloden, og er utbredt over hele Nord­- Atlanteren og Middelhavet.

- Vet mer i morgen

Selv om eksemplaret i Flatanger var stort, er det ikke et rekordeksemplar av arten.

Ifølge Havforskningsinstituttet kan fisken bli mer enn tre meter lang, og veie godt over 500 kg.

Den er også enormt mye verdt i områdene hvor de er mest ettertraktet.

VERDENS STYGGESTE FISK?: Forskere ved Monterey Bay Aquarium Research Institute fikk et svært sjeldent møte med det som må karakteriseres som en av verdens styggeste fisker, den «svarte sjødjevelen». Video: Monterey Bay Research Institute Vis mer

For eksempel ble en 222 kilo ung utgave av arten solgt for nesten 10 millioner kroner i Japan i 2013 - og den var altså vesentlig mindre enn eksemplaret som ble fisket opp i Flatanger i går.

I Norge er fisken verdt mindre enn på de store markedene i Japan, men likevel kan fisken komme opp i svært høye priser hvis de blir håndtert riktig.

I september i år ble en makrellstørje solgt for 590 kroner kiloen på Fisketorget i Bergen, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

Med utgangspunkt i den prisen, kan fisken i Flatanger altså være verdt nærmere 200 000 kroner.

Verdien avhenger imidlertid stort fra eksemplar til eksemplar, alt etter hvordan fisken er blitt håndtert, hvor lang tid det har gått før den er fryst og partert, hvor store skader den har fått ved oppfisking, og andre faktorer.

Det sier makrellstørje-kjenner Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet til Dagbladet.

Oppsiktsvekkende

Han synes det er vanskelig å anslå prisen på fisken når han ikke vet hvordan den er blitt avlivet eller håndtert etterpå.

- Denne fisken er nesten mer som bifangst å regne, og vanligvis får man ikke så veldig gode priser for bifangst, uten at jeg skal gjette på noe, sier han til Dagbladet.

Han synes eksemplaret fra Flatanger er oppsiktsvekkende. Det er det tredje individet som har trengt inn i norske oppdrettsanlegg så langt i år, sier han.

Den er også uvanlig stor.

- Det er den største makrellstørja som er fanget i norske farvann i år, og den er stor også i internasjonal sammenheng. Den er dessuten fanget seint på året, og det er utrolig interessant å se at faktisk har makrellstørje i Nord-Trøndelag i november måned. Det er faktisk en liten sensasjon i seg selv, sier han.

- Jeg håper den kommer godt til nytte når de først har dratt den opp, sier eksperten.

Hva som skjer videre med fisken fra Flatanger er foreløpig ikke avklart.

Da den ble tatt opp i går, ble den siden levert til fiskemottak i Rørvik.

- Akkurat nå vet vi ikke helt hva som skjer videre. Fiskeridirektoratet har vært der i dag og tatt prøver, og vi vet nok mer i morgen, sier Strøm i Salmar til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!