- Dykkeropplæringen er tilpasset norske forhold

Daglig leder Trond Skaare i dykkerorganisasjonen PADI Norway er uenig med Norges Dykkerforbund i at opplæringen av dykkere ikke er godt nok tilpasset norske forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PADI utdanner om lag 80 prosent av norske dykkere. På kursene lærer elevene å alltid dykke parvis, men de lærer ikke å dykke med en line mellom seg.

- I stedet lærer de å holde sammen, og holde øyekontakt med jevne mellomrom slik at man er sikker på at partneren følger med og har det bra, sier Skaare.

Kjepphest

Dykkerforbundets president Tor Inge Lura sier til NRK at mangel på bruk av line er årsak til dykkerulykker i grumsete norske farvann. Det er Skaare ikke enig i.

- Bruk av line er bare en av flere måter å sikre seg på. Det må være opp til dykkerne selv hvilken måte de vil sikre seg på. Vi mener at det er best å svømme uten line og holde tett kontakt, sier han.

Han er heller ikke enig i at norske farvann er spesielt grumsete .

- I europeisk sammenheng er norske farvann lite grumsete. Blant annet kommer dykkere både fra Danmark og Sverige til Norge for å dykke i klarere vann, sier han.

Skaare mener Dykkerforbundet rir en kjepphest når de kommer med utspillet om bruk av line. Det synes han forbundet burde latt være å gjøre like etter den tragiske ulykken på Tjøme.

Lave ulykkestall

Skaare tror verken line eller utstyr som er dårlig tilpasset kvinner er årsaken til ulykken, hvor to kvinner på 25 og 29 år forsvant i dypet.

- Når to dykkere forulykker under vanlig sportsdykking, er det mest nærliggende å tro at den ene har fått problemer og at den andre har forulykket mens hun har forsøkt å hjelpe, sier han.

Skaare understreker at det ikke skjer spesielt mange dykkerulykker i Norge.

- En undersøkelse viser at norske dykkere går ned i dypet 400.000 ganger årlig, mens ulykkene varierer fra fire til åtte hvert år. Fra 1985 er antallet dykkere doblet, mens ulykkestallene holder seg stabile. Det viser at opplæringen av dykkere er god og tilpasset norske forhold, sier Skaare.