- Dykkerulykken et mysterium

- Dykkerulykken ved Tjøme er et stort mysterium, sier dykkerlege Jan Risberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kvinnelige dykkere på 25 og 29 år forsvant under et dykk ved Tjøme i Vestfold lørdag, og politiet regner med at de to ligger døde på havbunnen.

Risberg kjenner flesteparten av dykkerulykkene i Norge, og sier at han ikke kan huske sist to dykkere omkom samtidig under vanlig sportsdykking i Norge.

- Det skal vanligvis svært mye til at dykkerne ikke klarer å komme opp til overflaten, selv om en eller begge skulle få problemer under vann, sier Risberg til NTB.

Rart

Dykkerlegen synes det er rart at ikke minst en av dykkerne kom til overflaten.

- Om en av dykkerne får problemer med utstyret eller panikk av en eller annen grunn, klarer vanligvis den andre å enten hjelpe til, eller sørge for å fylle luft i vesten og komme seg til overflaten etter hjelp, sier han.

Ifølge Risberg skjer de fleste dykkerulykkene i overflaten.

- Dykkerne har klart å komme seg opp til overflaten, men ikke sørget for å fylle vesten med nok luft eller latt være å droppe blybeltet. Resultatet kan bli at dykkerne drukner fordi de ikke ligger høyt nok i vannet, sier Risberg.

- En annen forklaring på at to dykkere skulle omkomme under samme dykk kan være at dykkerne har gått inn i et vrak, og ikke klart å komme seg ut før luften tok slutt. De kan også ha pustet forurenset luft, men det skulle være veldig rart om det bare rammet disse to, mener Jan Risberg.

Godt planlagt

Kvinnene var på dykkertur sammen med sine to kjærester da ulykken skjedde. De to gikk ned sammen, men kom ikke opp til avtalt tid. Ifølge VG var dykket planlagt til 21 meter i 40 minutter, noe som er i samsvar med dykkertabellene. Da dykketiden begynte å gå ut søkte kjærestene og to venner etter dem, og fem minutter over planlagt dykketid ble det slått alarm over Tjøme Radio.

- De fleste dykkerulykkene skjer på grunn av mangelfull planlegging av dykket. I stedet for å fastsette dybde og tid, lar dykkerne dykket bli til mens de er under. Slik skal det ikke gjøres. I dette tilfellet ser det imidlertid ut til at dykket har vært godt planlagt, og dermed er det vanskelig å si hva som kan ha gått galt, sier Risberg.

Kjæresten til den ene av de omkomne sier til VG at han ikke kan se at det ble gjort noen feil før ulykken.