Dykket ned i verdens dypeste innsjø

1580 meter under vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge russisk media har miniubåtene Mir I og Mir II dykket 1580 meter ned til bunnen av verdens dypeste innsjø, Baikal-innsjøen i Sibir, melder AFP.

Mir-II nådde havbunnen kvart over tre lokal tid. Også Mir-I gikk ned til den samme dybden, skriver nyhetsbyrået ITAR-TASS.

De russiske forskerne ombord hevdet først at de hadde satt verdensrekord og dykket 1680 meter under vann. Den gjeldende verdensrekorden er på 1637 meter og ble satt i den samme innsjøen.

Det viste seg imidlertid at de hadde feilberegnet og kommet hundre meter kortere enn antatt.

Ubåtene måtte slankes

Ekspedisjonsleder Artur Chilingarov har tidligere beskrevet ferden som «meget kompleks», skriver BBC.

- Det er en rekke teknologiske problemer og vanskelige værforhold. Det er helt annerledes med ferskvannsdykk, sa Chilingarov.

Mir I og Mir II måtte dermed slankes for mange hundre kilo for at de skulle kunne flyte i ferskvannet.

HER SENKES UBÅTEN NED I VERDENS DYPESTE INNSJØ: Forskerne sanket prøver fra havbunnen i håp om å lære mer om det skjøre økosystemet. Samtidig prøver de å sette verdensrekord. Foto: DMITRY KOSTYUKOV/AFP PHOTO/SCANPIX
HER SENKES UBÅTEN NED I VERDENS DYPESTE INNSJØ: Forskerne sanket prøver fra havbunnen i håp om å lære mer om det skjøre økosystemet. Samtidig prøver de å sette verdensrekord. Foto: DMITRY KOSTYUKOV/AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Chilingarov var den samme som ledet den russiske ekspedisjonen til Nordpolen i fjor høst, da Russland plantet flagg på sjøbunnen

Ny rekord 

Ifølge Chilingarov er dypdykket en del av en toårig bevaringsplan, som har som formål å bevare det skjøre økosystemet i Baikal-innsjøen. Under det fem timer lange dykket tok forskerne i miniubåtene prøver floraen og faunaen på havbunnen.

- Vi må finne ut hvordan vi kan beskytte Baikal og ta den i bruk uten å ødelegge det unike økosystemet, sier Natalia Komarova til det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti. Komarova er den første kvinnen som deltar i et dykk med en Mir minibubåt.

Dermed ble det satt en rekord i dag likevel. 

Baikal-innsjøen, som har en femtedel av verdens ferskvann, ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1996.