Dynamitt-Harry «sprengte» Bislett

Dynamitt-Harry sprengte nyttårsaften en ladning på Bislett og avsluttet dermed Oslos 1000-årsjubileum. Motstanderne av rivning av det gamle stadionet markerte seg også - de syntes på sin side det var harry å sprenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Dynamitt-Harry, i skikkelse av Harald Heide-Steen jr., og kjent fra filmene om Olsenbanden, som fyrte av en symbolsk fyrverkeribombe.

Sprengningen var en del av et omfattende arrangement for å avslutte jubileumsfeiringen som ble innledet med en stor folkefest ved Oslo rådhus nyttårsaften for ett år siden. De som ville kunne få med seg noen betongbiter fra Bislett hjem. Rivningen av stadionet har ikke startet, men Oslos park- og idrettsvesen hadde pirket løs noen murbiter til formålet.

Bystyret i Oslo ønsker å rive det gamle stadionanlegget og bygge et nytt Bislett, større og mer moderne. Motstanderne mot planen er mange - naboene i gårdene rundt stadion hadde hengt opp store bannere med slagord som «Det er harry å sprenge» og «La Bislett leve».

- Det finnes ting som er mer typiske for Oslo enn andre ting. Bislett har vært arena for utallige verdensrekorder, og forandringer må naturligvis gjøres på skånsomt vis, sa Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen i sin tale. Han oppsummerte også 1000-årsjubileet, som han betegnet som «stort og verdig».

Jubileumsavslutningen understreket på mange måter årsakene til den særstillingen Bislett har for mange nordmenn. Hjalmar «Hjallis» Andersen var en selvskreven gjest, det samme var Knut «Kupper'n» Johannesen og andre norske skøytestorheter. Også representanter for friidretten var til stede - blant dem spydkasteren Terje Pedersen og høydehopperen Hanne Haugland.

- Jeg kan skjønne at noen vil ha Bislett som den er. Andre ser framover, sa Hjallis, som innrømmet at hans minnebok med opplevelser fra Bislett er stor.

(NTB)