BRATT, SKREDTUNGT OG LIVSFARLIG:  Skredeksperter har advart mot å sende letemannskaper inn i Tromdalen. I ettermiddag fikk Forsvarets eksperter utløst den første vellykkede sprengningen i den ene dalsiden. Arkivfoto: Kjetil Brattlien, NGI.
BRATT, SKREDTUNGT OG LIVSFARLIG: Skredeksperter har advart mot å sende letemannskaper inn i Tromdalen. I ettermiddag fikk Forsvarets eksperter utløst den første vellykkede sprengningen i den ene dalsiden. Arkivfoto: Kjetil Brattlien, NGI.Vis mer

Dynamitt sprengte ned snø i dødsdalen

Lensmannen: - Håper vi kan starte søk i morgen etter snøscooterkjørerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sprengningseksperter fra Forsvaret gjennomførte i ettermiddag den første vellykkede sprengningen av de truende snøskavlene i Tromdalen, som har stoppet letingen etter de tre snøscooterkjørerne som ble tatt av skred for ti dager siden.

- Det blir flere sprengninger utover ettermiddagen i kvelden i dag, og vi har håp om å komme i gang med letingen etter de tre lørdag morgen, sier regionlensmann Arnold Nilsen i Lenvik på Senja til Dagbladet.

Værforholdene er gode nok i ettermiddag til at et helikopter kunne fly opp sprengningsekspertene og dynamitt til en topp på den ene siden av dalen.

Flere forsøk - De firet ned sprengladninger i snøen fra toppen, og den første sprengningen ved 15-tiden var effektiv. Vi vet ennå ikke hvor mye av snøen som ble sprengt mot bunnen. Det blir flere forsøk med sprengstoff fra begge sider av dalen, sier regionlensmannen.

Allerede skjærtorsdag ble det holdt minnestund i Berg kirke kirke i Skaland over de tre savnede scooterkjørerne: Børge Gundersen (36) og brødrene Anders Mortensen (31) og Robert Mortensen (39).

150 mann Forsvaret har nå satt inn nærmere 150 mann, helikopter og tungt bakkemateriell for å komme i gang med letingen.

- Først må vi være sikre på at all den farlige snøen i bratthengene er sprengt ned. Så må vi lage en tre kilometer lang veitrase som kan få folk og utstyr inn til selve rasområdet.

- Vanlige snøscootere kommer bare noen få meter før de graver seg ned i snøen i området. Det forteller litt om forholdene, sier kommunikasjonssjef John Espen Lien i Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

- Den tiden det tar Når selve letingen kommer i gang, skal om lag 25 mann fra Forsvaret inn i terrenget sammen med politiet og andre letemannskaper.

- For Forsvarets del er vi innstilt på at det tar den tiden det tar, sier Lien.

Stordelen av Forsvarets mannskap tilhører Ingeniørbataljonen fra Brigade Nord.