Dynamittbanden kan være sprengt

En 26-åring fra Enebakk kan være medskyldig i ran av seks minibanker i Follo de siste tre månedene. Minibank-ranene har gitt 4,5 millioner kroner i utbytte. Mannen er foreløpig siktet for det siste ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den varetektsfengslede mannen har en fortid som vinningsforbryter. Politiet håper nå å stå foran et gjennombrudd i etterforskningen av til sammen 12 minibank-ran. De sju siste er sprengt i Follo-distriktet.

Follo-lista

Seks av sju ran i Follo-distriktet har vært vellykkede. Bare i Son hadde ranerne ikke kraftig nok dynamittsalve. De øvrige minibank-ranene var slik:

  • 28. mars, Vinterbro:
  • 16. mai, Tomter:
    Sparebanken NORs minibank på Tomter i Hobøl sprengt. Ranerne stakk av i ukjent bil. Alarmen gikk klokka 03.05. Utbytte: 500000 kroner.
  • 20. mai, Drøbak :
  • 1. juli, Kolbotn :
  • 16. juli, Ås:
    Sparebanken NORs minibank i Ås sentrum sprengt. Tre maskerte ranere plasserte dynamitt på minibanken. Salven var ikke nok til å sprenge automaten. To minutter seinere gikk ladning nr. to av. Ranerne ble filmet. De hev penger i en sekk og stakk av i en BMW stasjonsvogn. Den ble funnet igjen i Hobøl. Alarmen gikk første gang klokka 04.13. Utbytte: 700000 kroner.

To minibanker sprengt inne på kjøpesenteret. Ranerne kjørte to biler gjennom vindusrutene, sprengte to DnB-automater og stakk av. En stjålet Ford Escort sto igjen. Alarmen gikk klokka 05.30. Utbytte (to banker): 1750000 kroner.

DnBs minibank i Drøbak sprengt. Ranerne stakk av i sølvgrå BMW. Alarmen gikk klokka 03.00. Utbytte: 170000 kroner.

Kreditkassens minibank i Landerudsenteret ble sprengt etter at ranerne tok seg inn gjennom et vindu. Ranerne flyktet i en mørk Audi A6 eller A4. Alarmen gikk klokka 01.55. Utbytte: 1400000 kroner.

I tillegg til de nevnte sju, ble tre minibanker på Stovner og Økern ranet på to uker i januar. I juli i fjor smalt det to ganger på Liertoppen.

«Spinkle bevis»

Mannen fra Enebakk er nå siktet for ranet på Ås.

- Han ble pågrepet i sitt hjem tidlig fredag morgen. Mandag fikk vi rettens medhold i fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud, opplyser politiadjutant Gordon Petersen i Follo.

- Bevisene mot min klient er spinkle, hevder advokat Morten Furuholmen.

Han har påkjært rettens kjennelse, fordi ingenting entydig skal peke mot 26-åringen fra Follo-området.

Det er mange likhetstrekk mellom minibank-ranene: Sprengstoff, hastverk, flukt i mørke, raske stjålne biler og ikke minst: dristighet.