Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dynamitten kunne ikke eksplodere

Dynamitten som var plassert under bilen til forsvarsministerens sekretær kunne ifølge politiet ikke eksplodere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige undersøkelser viser at det aldri hadde vært festet noen tennsats til dynamitten som i går ble funnet under bilen til Anne Orderud Paust.

- Det betyr at dynamitten ikke utgjorde en trussel mot hennes liv, sier fungerende kriminalsjef Morten Yggeseth i Oslo politidistrikt.

Etterforskes videre

- Om tennsatsen hadde vært presset inn i dynamitten for så etterpå å falle ut, ville det vært et hull i dynamitten. Det er det ikke. En tennsats kan også legges på utsiden av dynamitten, men det er heller ikke noe som tyder på dette, sier Yggeseth til.

Men politiet ser ikke lett på saken av den grunn:

- Dette vil fortsatt bli etterforsket som en trussel mot Anne Orderud Paust, sier Yggeseth.

UD-tjenestemannen Per Paust, som er Anne Orderud Pausts ektefelle, forteller til at flere VW Golf'er står parkert i deres nabolag på Skillebekk i Oslo.

- Jeg kan derfor ikke utelukke at dynamitten er blitt plassert på feil bil, sier han.

Per Paust har en sentral stilling i Utenriksdepartementet (UD), og var leder for den store internasjonale konferansen om håndvåpen i Oslo. Paust har tidligere vært pressetalsmann i UD. Ekteparet Paust ingen formening om hvem som kan ha plassert sprengstoffet under bilen.

POT

Bomben som ble funnet var ifølge Politiets overvåkingstjeneste (POT) ikke rettet mot Anne Orderud Paust i kraft av at hun jobber for forsvarsministeren. POT ser derfor ikke funnet av bomben som en trussel rettet mot rikets sikkerhet. Det er POTs foreløpige konklusjon etter en gjennomgang av tjenestens arkiver og kontaktnett i Norge og utlandet.

- Vi har med andre ord ingen mistanke om at noen planla at noe skulle skje med Orderud Paust, hennes mann Per Paust eller forsvarsministeren, sier politiinspektør Øystein Berger i POT.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!