Dynker jorda for å redde husene deres

Rolf, Solveig og Jens er blant de flere hundre evakuerte i Sokndal. Innsatsen for å slokke den gigantiske skogbrannen er massiv, men svært vanskelig.

EVAKUERTE: Rolf Gabrielsen, Solveig Bu og Jens Bu måtte evakuere fra hjemmene sine i går kveld. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

SOKNDAL (Dagbladet): Solveig og Jens Bu kommer aldri til å glemme 21-nyhetene på NRK i går kveld. Midt i sendinga fikk de en melding fra kommunen. De måtte komme seg vekk, evakuere hjemmet sitt på Haneberg i Sokndal.

Den massive skogbrannen som har herjet i kommunen på sørvestlandet var faretruende nærme hjemmet deres.

- Det var så tjukt med røyk. Vi så ikke til naboen engang, så da var det bare å komme seg i bilen og komme seg ned hit sier Solveig Bu til Dagbladet.

EVAKUERT: Rolf Gabrielsen og Solveig og Jens Bu er blant de 148 husstandene som er evakuert i Sokndal. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
EVAKUERT: Rolf Gabrielsen og Solveig og Jens Bu er blant de 148 husstandene som er evakuert i Sokndal. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Frykter vinden

Tidlig onsdag morgen sitter hun, ektemannen Jens og en tredje evakuert Rolf Gabrielsen, i idrettshallen i Sokndal.

- Vi har ikke sovet noen ting i natt. Vi har bare pratet og løst verdensproblemer. Tenk det, her har jeg døgna for første gang, jeg som nærmer meg 80, sier Solveig (76).

Optimismen sitter løst hos de tre, selv om situasjonen fortsatt er kritisk.

- Det er ikke full kontroll, sier politiets innsatsleder på stedet, Kjetil Østholt til Dagbladet.

Han legger ikke skjul på at de frykter for mer vind som kan øke sjansene for ytterligere spredning av den voldsomme brannen.

SISTE NYTT: Skogbrannen i Sokndal herjer fortsatt onsdag morgen. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Omringet

- Det brenner bra mange steder. Vind kan bety spredning, sier Østholt.

Likevel ser han lyst på at det i dag vil bli satt inn tre ekstra helikoptre som vil bidra i slokkingsarbeidet.

- Per nå er det ikke fare for husstander, men brannen nærmer seg bebyggelse noen plasser. Antall evakuerte er det samme som i går kveld, men dette er noe vi vurderer fortløpende, sier innsatslederen.

SKYTTEL: Brannhelikopterene går i skytteltrafikk over Sokndal onsdag morgen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
SKYTTEL: Brannhelikopterene går i skytteltrafikk over Sokndal onsdag morgen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Solveig, Jens og Rolf er blant de tre av 148 husstander som er evakuerte. De fleste har i natt fått tak over hodet hos familie og venner, mens de tre har blitt godt ivaretatt av det lokale hjelpekorpset og kommunen i idrettshallen.

- Vi får håpe det roer seg og at hus og hjem ikke går med. Vi har heldigvis ikke dyr hjemme, sier Solveig.

SKOGBRANN: Innsatsleder i politiet, Kjetil Østholt, sier det kan bli aktuelt å evakuere flere. Video: Madeleine Iversen / Dagbladet Vis mer

Rykket fra Sandnes

Rolf Gabrielsen var selv i Sandnes i går kveld da han plutselig fikk meldingen om at huset hans sto i fare for å bli slukt av flammene. Kona var på ferie i Spania, så da var det bare en ting å gjøre.

- Jeg heiv meg i bilen. Jeg kunne ikke være i Sandnes hvis huset mitt brenner ned. Jeg er likevel optimist, og satser på at jeg kan flytte hjem i dag.

HENTER VANN: Bønder og andre med mulighet for mobil lagring av vann har bidratt stort i slukkingsarbeidet. Foto: Madeleine Liereng / Dagbladet
HENTER VANN: Bønder og andre med mulighet for mobil lagring av vann har bidratt stort i slukkingsarbeidet. Foto: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

76-åringen har aldri sett noe liknende i bygda.

- Det har vært tørt i 14 dager. Det er veldig tørt, og det har spredd seg fort, sier han.

Avhengig av helikopter

Brannvesenet og redningsmannskapenes viktigste oppgave i dag blir å redde bebyggelsen for de omkring 2000 innbyggerne i Hauge i Dalane og for de totalt 1500 andre innbyggerne i kommunen.

Det har gjennom hele natta vært krisemøter på kommunehuset i Sokndal. Der har kommunen, politiet og brannvesenet deltatt. Det viktigste der har vært planleggingen av slukningsarbeidet som skal pågå i dag.

SOKNDAL: Det har vært flere møter i nattetimene om skogbrannen som herjer i Sokndal i Rogaland i natt. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

I natt har det vært 50-60 mannskaper som har vært ute i terrenget og forsøkt å forhindre spredning, men det er først med skogbrannhelikoptrene som er ute på dagtid den mest effektive brannslukkingen finner sted.

- Vi er helt avhengig av helikoptrene i dag, sier rådmann Karl Johan Engelhart Olsen til Dagbladet.

Umulig med branngater

Det forteller også ordfører Trond Arne Pedersen. På grunn av den intense varmen i brannen og det svært vanskelige og bratte terrenget ned i dalsidene, er det umulig for brannfolk å gå inn i brannområdet. Samtidig er nå frykten at den skal spre seg til den evakuerte bebyggelsen som stort sett er omringet av lyng og gress.

Det gjør det nærmest umulig å lage branngater ved nedhogging av skog. Den kraftige vinden gjør også at gnistene flyr og kan skape nye brannen.

- Håpet er at det ikke er annet enn vegetasjon som skal brenne. Nå har brannvesenet organisert seg bra og delt seg inn i sektorer der de har gode forutsetningen for å stoppe brannen før den når bebyggelsen, sier Pedersen til Dagbladet.

- Lager man da en beskyttelse rundt bebyggelsen og heller lar den brenne i terrenget?

- Ja, og brannvesenet sender ikke inn mannskaper i terrenget, det er for krevende å ta seg fram i. Det er ingen inne i terrenget. I de sektorene i området som er evakuert er det lagt ut slanger og mannskap. Nå driver man å dynke jord for at det skal bli fuktig så brannen ikke skal gå videre. Samtidig sikrer man bygningene, sier ordføreren.