Dyp krise i Midtøsten-forhandlingene i Wye Mills

Den israelske delegasjonen truet onsdag med å forlate forhandlingene med palestinerne i Wye Mills, USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er nå dyp krise i forhandlingene, fordi palestinerne ikke har etterkommet israelernes krav til sikkerhet i de områdene på Vestbredden som hæren skal trekke seg ut av, sa David Bar-Ilan, som er med i den israelske delegasjonen og statsminister Benjamin Netanyahus kommunikasjonsrådgiver.

- Israelerne er klare til å forlate Midtøsten-toppmøtet. Krisen har forverret seg de siste timene, sa han til israelsk radio.

- Ikke noe fra palestinerne

- Palestinerne har ikke gitt oss noen plan for hvordan de skal bekjempe terrorisme. Arafat har ikke sagt at han skal kalle sammen Det palestinske nasjonalrådet for å fjerne punktet i PLO-charteret som sier at Israel skal utslettes. Det er ingen enighet om at de palestinske myndighetene skal pågripe militante, og slett ikke om utlevering av terrorister, sa Bal-Illan.

Israel krever at palestinerne skal gå med på alle disse punktene for at Israel skal trekke sine styrker ut av ytterligere 13 prosent av Vestbredden.

Bar-Ilans krisemelding fulgte noen timer etter mer optimistiske toner fra såvel israelske som palestinske tjenestemenn. De sa at en avtale om de to mest sentrale delene av den amerikanske Midtøsten-planen var så godt som ferdig, etter at president Bill Clinton tilbrakte over 12 timer sammen med de to partene tirsdag.

Til Det hvite hus?

De palestinske og israelske delegatene møttes onsdag for 7. dag på rad - tre dager etter at forhandlingene i Wye Mills utenfor Washington skulle ha vært avsluttet. Fredsprosessen har stått på stedet i hvil i 20 måneder. Et år etter at USA lanserte et forslag om israelsk bytte av land for fred, kom det første lille tegn til positive signaler fra det avstengte konferansesenteret.

Om det skulle komme noe resultat ut av forhandlingene i Wye Mills tross krisen onsdag kveld, kan en undertegnelsesseremoni finne sted torsdag i Det hvite hus. Men amerikanske tjenestemenn tok forbehold allerede onsdag formiddag.

- Noe sånt vet vi ingenting om, svarte Bar-Illan på spørsmål om undertegnelse i presidentboligen.

(NTB)