Dyp krise i Naturvern- forbundet

Naturvernforbundet er i dyp økonomisk krise og driver for kreditors regning. Miljøorganisasjonen skylder to millioner kroner. Snille kreditorer gjør at forbundet ikke er slått konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natur og Ungdom og lokallagene til Naturvernforbundet reddet for vel en måned siden Naturvernforbundet sentralt fra å gå konkurs. Forbundet hadde etter hva Dagbladet erfarer ubetalte regninger på nærmere to millioner kroner.

Banken vurderte situasjonen så alvorlig at de nektet forbundet kassekreditt. Naturvernforbundet gikk da til sine nærmeste, Natur og Ungdom og lokallagene, som hurtig innvilget likviditetslån som til sammen beløp seg til 800000 kroner. I tillegg stoppet forbundet overføringer til Natur og Ungdom og lokallagene.

Like etter at denne krisen så vidt var avverget, kom beskjeden fra Naturvernforbundets annonseselgere, Naturvernforbundet Markedskontakt: Annonseinntektene til bladet Natur og Miljø svikter totalt denne høsten. Markedskontakt regner med en annonsesvikt på 1,3 millioner kroner neste år. Dette bekreftes av generalsekretær Terje Kronen.

Mistillit

Den alvorlige krisen i Naturvernforbundet kom til overflaten i april da regnskapet for fjoråret ble framlagt. Tallene viste et dundrende underskudd på 2,3 millioner kroner. Underskuddets omfang kom helt bardus på landsstyret og, etter det Dagbladet erfarer, også på store deler av ledelsen i Naturvernforbundet. Daværende administrasjonssjef trakk seg i etterkant, men både leder Heidi Sørensen og generalsekretær, Terje Kronen ble sittende. Sistnevnte er ansvarlig for den administrative drift, også budsjettet. Men det var leder Heidi Sørensen som fikk et mistillitsforslag mot seg i landsstyret. Et forslag som ble nedstemt med 13 mot 8 stemmer.

Erstatning

Mens medlemstallet stadig synker, er fortsatt ikke kontrollen med økonomien slik den skal være. Også i høst har det ramlet inn uventede regninger. Et eksempel er merutgiftene i forbindelse med landsmøtet i juni. Da Naturvernforbundet skulle avholde landsmøte, ble det i siste liten flyttet fra Røros til Ås fordi forbundet plutselig fant ut at Røros ikke hadde landsmøtesal og heller ikke nok rom. Dette førte til store merkostnader og i høst dukket det opp ytterligere krav om erstatning fra Røros.

Noe ble imidlertid gjort for å bøte på den økonomiske situasjonen - forbundet vedtok å flytte fra de store lokalene de tidligere holdt til i. De fikk riktignok mye mindre lokaler, men etter det Dagbladet kjenner til resulterte ikke dette i store forandringer på utgiftssiden.
De ansatte har hele tida stilt opp for forbundet. I vår ga de avkall på en hel månedslønn. Mange er også bekymret for at lokallagene ikke skal være i stand til å opprettholde aktiviteten nå som de låner ut penger til moderorganisajonen.