Dyp uenighet om ulvejakt i Sverige

Karlstad: Det var ikke mye Sveriges miljøvernminister Kjell Larsen og jegerne i Värmland var enige om da de møttes i Värmland søndag for å diskutere ulvens framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare å konstatere at vi har fullstendig ulik oppfatning av hva som er bra for ulvestammen på sikt, sier Gunnar Glöersen i Jägerforbundet i Värmland.

Jegerne ønsker, slik som i Norge, å kunne skyte en del av den svenske ulvestammen. Ifølge dem bør mellom 10 og 15 dyr felles for å bremse tilveksten i ulvestammen.

Uten jakt kan ulvestammen innen noen år ha økt til 500 dyr, tror Glöersen. Det finnes i dag rundt 100 ulver i Sverige og Norge tilsammen.

200 dyr

Jägerforbundet vil også ha utvidelse av den såkalte nødvernsjakten, jamført med det som miljøvernministreren har foreslått i rovdyrsproposisjonen som nå behandles i den svenske riksdagen.

Larsson har satt opp et delmål på 200 dyr i landet. Den jakten som foreslås nå er restriktiv: Det er bare tillatt å skyte ulven dersom den fortsatt angriper etter å ha skadet eller drept et dyr.

Jegerne ønsker å kunne skyte ulven allerede ved det første angrepet, blant annet for å kunne beskytte sine jakthunder.

- Det er urimelig at man skal måtte vente til et dyr er blitt skadet eller drept. Det rimelige ville være hvis man fikk skyte i forbindelse med et angrep, sier Glöersen.

Juridiske problemer

I Årjängstraktene, der flere jakthunder ifølge Glöersen er blitt ulvemat, er stemningen mer opphetet enn noensinne.

- Vi møtte ingen forståelse hos miljøvernminsteren, sier han.

Han sier at Larsson på spørsmål om folk i grisgrendte strøk skal endre livsførselen på grunn av ulven, svarte ja.

Å gå jegerne i møte og utvide nødvergejakten, skaper bare juridiske problemer, mener ministeren. Larsson sier at når ulvestammen er oppe i 200, kan det være aktuelt å se på jaktbestemmelsene igjen.

(NTB)