Dype kløfter på klimatoppmøtet

Miljøministre fra hele verden jobber desperat for å få i gang de fastlåste klimaforhandlingene før statslederne kommer til byen.

PÅ VEI: Statsminister Jens Stoltenberg reiser til klimaforhandlingene i København onsdag. Under innspurten skal verdens ledere forsøke å lande en avtale som for øyeblikket er langt unna noen løsning.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix
PÅ VEI: Statsminister Jens Stoltenberg reiser til klimaforhandlingene i København onsdag. Under innspurten skal verdens ledere forsøke å lande en avtale som for øyeblikket er langt unna noen løsning. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Et nytt utkast til erklæring som ble lagt fram tirsdag mangler konkrete tall på de viktigste stridspunktene: Konkrete utslippskutt for de rike landene og finansiering av klimatiltak i sårbare utviklingsland. Utkastet inneholder heller ikke noe tallfestet langsiktig mål for utslippsreduksjoner, ifølge AFP.

Mens forhandlingene til nå i hovedsak er ført av embetsmenn og diplomater, har nå miljøvernministrene overtatt stafettpinnen. De må regne med å jobbe lange dager og netter for å redusere motsetningene før stats- og regjeringssjefene skal overta innspurten fra torsdag, og få inn konkrete tall på de tomme plassene i utkastet.

- Tida renner ut

- Rike og fattige land må slutte å legge skylda på hverandre, og legge mer ambisiøse mål på bordet, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon til AP i København tirsdag.

Han advarte om at tida er i ferd med å renne ut, og manet forhandlerne til få unna uenigheter.

- Dersom alt overlates til topplederne i siste øyeblikk, risikerer vi en svak avtale eller ingen avtale i det hele tatt. Og det vil være et feilslag med potensielt katastrofale konsekvenser, sa Ban.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer