Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dype sår i Oslo Ap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Arbeiderparti har en sjelden evne til å skape trøbbel for seg selv. I et parti som ellers har vært ganske samlet og harmonisk de siste årene står konfliktene som regel i kø i det største fylkespartiet. I helga skjedde det igjen: Til tross for at valgkomitéen etter mye om og men hadde klart å bli enige om en enstemmig innstilling til valg av nytt styre ble det fremmet kampkandidat på den ene nestlederplassen. Etter en nesten parodisk kronglete valgprosedyre vant kampkandidat Beate Svenningsen knepent over valgkomitéens kandidat, Nina Tangnæs Grønvold.

Dette var en seier for høyresiden i Oslo Ap og et tilsvarende bittert nederlag for venstresiden. Tangnes Grønvold har et nært politisk vennskap med tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og er omstridt i deler av partiet. Men de som fikk henne kastet kan fort erfare at dette var en dyrkjøpt seier. De kastet vrak på en skjør, men viktig enighet fra valgkomitéen. Venstresidens folk føler at de allerede hadde ofret mye for å få et kompromiss, men at flertallet tok fra dem enda mer. Det kommer de til å huske ved neste korsvei.

Konfliktene i Ap i hovedstaden er ikke av ny dato. Knapt noe sted i partiet er avstanden så stor mellom de «konservative» og de «radikale» som i Oslo. Årsmøtene har mange ganger fortonet seg som rene slagmarken, og de ulike fløyene har opp gjennom årene skiftet på å gå seirende ut av bataljene. Men én ting har alltid bestått: Oslo Ap framstår som en splittet politisk kraft.

Det er dumt og skadelig for partiet, og det er også dumt for Oslo. Velgerne i byen fortjener et slagkraftig alternativ til et byråd utgått av Høyre og Fremskrittspartiet. Ved de to siste valgene har de ikke hatt det, og Aps mangel på politisk retning må bære en god del av skylda for at det har blitt slik. Partistrategene i Oslo Ap har en stor og viktig jobb å gjøre med å samle partiet før neste kommunevalg om tre år. Etter helgas årsmøte ser det ut til at den jobben blir veldig vanskelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media