Søreide etter USAs likvidering av viktig iransk general:

- Dypt bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ber alle parter bidra til at situasjonen roer seg, etter det hun beskriver som en dramatisk eskalering mellom USA og Iran de siste dagene.

Alvorlig: Ine Eriksen Søreide (H), utenriksminister, er bekymret for eskaleringen og ber alle parter besinne seg.
Alvorlig: Ine Eriksen Søreide (H), utenriksminister, er bekymret for eskaleringen og ber alle parter besinne seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spenningen mellom USA og Iran har eskalert de siste dagene, og toppet seg da USA natt til fredag drepte en av Irans aller mektigste menn, leder for Quds-styrken i den iranske revolusjonsgarden, i et droneangrep i Irak.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ser med uro på utviklingen.

- Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene. Jeg vil oppfordre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll, skriver hun i en epost til Dagbladet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er også urolig over det han beskriver som en «svært bekymringsfull utvikling i Midtøsten».

- Irans revolusjonsgarde spiller en negativ rolle i en lang rekke konflikter i Midtøsten. USAs drap på revolusjonsgardens leder kan utløse en spiral av gjengjeldelse og motangrep, skriver han på sin facebookside.

- Dramatisk tegn

Han mener det er et dramatisk tegn at amerikanere nå oppfordres til å forlate Irak.

- Det trengs en strategi som samler – i regionen og i USA – for å unngå ytterligere og ukontrollert opptrapping, skriver Støre videre.

Drapet på den kjente iranske generalen skjer bare dager etter angrep mot den amerikanske ambassaden i Irak, og etter flere situasjoner som økte spenningen mellom USA og Iran i året som gikk, deriblant angrep mot flere skip i Persiabukta.

Demonstrerte

Titusenvis av demonstranter protesterte mot USAs attentat i Teheran fredag, mange av dem med bilder av avdøde Soleimani.

Lenge var Trumps eneste respons på attentatet å dele et amerikansk flagg på sin twitterkonto.

Fredag ettermiddag norsk tid, skriver han følgende på sin twitterkonto:

- Iran har aldri vunnet en krig, men har aldri tapt en forhandling.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier fredag at USA ønsker å deeskalere spenningen etter attentatet, som Pompeo skal ha diskutert både med britiske og tyske utenriksministerene Dominic Raab og Heiko Maas, samt kinesiske myndigheter.

Han hevder USA har bred støtte internasjonalt.

- Takknemlig for at våre allierte anerkjenner de fortsatte og aggressive truslene framsatt fra Quds-styrken, skriver han på sin twitterkonto fredag, hvor han også delte en video av irakere som angivelig feirer i gatene etter drapet på den iranske generalen.

Attentatet møtes ikke av tilsvarende jubel fra EU eller FNs side.

Russiske myndigheter og en talsperson for tysk UD betegner det som en farlig opptrapping, ifølge NTB.

Frankrike, Kina og Storbritannia ber - i likhet med Norge - de involvert partene om å roe seg ned.

Kaller attentat ulovlig

EU-president Charles Michel ber ifølge NTB om at volddspiralen i Irak nå slutter.

Samtidig går FNs spesialutsending for utenomrettslige henrettelser så langt som å kalle hele attentatet ulovlig.

I USA har angrepet blitt møtt med fordømmelse fra blant annet Nancy Pelosi, leder for demokratene i Representantens Hus.

Nato sier de følger situasjonen tett.

– Nato følger situasjonen i regionen veldig nøye. Vi er stadig i nær og regelmessig kontakt med amerikanske myndigheter, sier Natos talsmann Dylan White til nyhetsbyrået AFP.

Økt sikkerhet

Nato-styrker - deriblant norske soldater - driver opptrening av irakiske styrker i landet for å unngå at ekstremistgruppen IS igjen skal få fotfeste i landet.

White sier deres sikkerhet nå er det viktigste.

Forsvaret opplyste fredag til Dagbladet at beredskapen er høynet for de norske soldatene i Anbar-provisen vest i Irak, noe som medfører en rekke ekstra sikkerhetstiltak på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen.

Det skjedde allerede nyttårsaften, da det som ifølge USA er iransk-støttede demonstranter angrep USAs ambassade i Irak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer