Dypt hemmelige forsoningsmøter

KrF-leder Dagfinn Høybråten deltok i går i et hemmelig møte mellom Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk og Islamsk råd for å forsøke å roe ned karikatur-sinnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet fant sted på Bristol Hotel i Oslo sentrum i går ettermiddag.

Etter planen skal partene møtes på nytt i dag.

Hemmelig

- Dette er en ulykkelig situasjon, for vi hadde enighet om at dette skulle være internt. Men det har visst alt kommet ut, sa redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisa Magazinet i går kveld. På det som skulle ha vært et hemmelig møte, prøvde i går KrF-leder Dagfinn Høybråten å skape forsoning mellom den omstridte redaktøren og det norske muslimske miljøet.

Fra Islamsk Råd deltok leder Mohammed Hamdan.

Ifølge Vebjørn Selbekk ønsker Magazinet å strekke ut ei hand til norske muslimer etter bråket om karikaturtegningene som avisa hans trykket. - Vi fra Magazinets side er veldig opptatt av at muslimer i Norge opplever å bli trakassert og opplever problemer nå. Da jeg tok taxi i går fortalte den muslimske drosjesjåføren at han kjente folk som hadde opplevd ubehageligheter, sier Selbekk.

Han forklarer formålet med møtet slik:

- Vi ønsker å se om det er mulig å komme i dialog. Er det noe vi kan gjøre for å roe ned situasjonen, sier Selbekk. Han sier at det er viktig å knytte kontakter over til det muslimske miljøet, for få finne ut hva de kan bidra med for roe gemyttene i Norge.

Men partene skal ikke ha kommet fram til noen konklusjon ennå.

- Positivt

- Det vi kan gjøre må være her i Norge. Jeg har ikke tro på å opptre på TV-kanalene Al-Jazeera eller Al-Arabyia.

- Hva er det snakk om?

- Vi er lei oss for at vi har såret følelser. I den grad vi kan gå direkte til muslimene i Norge, ønsker vi det. Jeg har tro på at vi kan få til noe positivt.

- Vurderer du å oppsøke moskeer?

- Her må sikkerheten også vurderes. Jeg oppfattes nok som en rød klut i en del miljøer.


Selbekk karakteriserer møtet som konstruktivt og bra.

Avklaring i dag

KrF-leder Dagfinn Høybråten ville ikke intervjues om saken i går, men formidlet via KrFs pressekontakt at «møtet var en del av dialogen i den aktuelle situasjonen etter aksjonene mot Norge». Leder Mohammed Hamdan i Islamsk Råd ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at de på møtet ble enige om ikke å snakke om dette før de har fått avklart en del spørsmål.

Disse avklaringene skal gjøres i dag.

FLAGGBRENNERE: I går var turen kommet til Sarajevo. En hjemmelaget versjon av det norske flagget gikk opp i flammer foran ambassaden til taktfaste slagord fra bosniske muslimer.
Brubygger: Mohammed Hamdan.
Brubygger: Vebjørn Sebekk.
Brubygger: Dagfinn Høybråten.