Milliardøkning i statlig bruk av konsulenter - Senterpartiet reagerer

- Dypt problematisk

Staten brukte 1 milliard kroner mer på konsulenttjenester første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

FOR MYE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen bruker for mye penger på private konsulenter og reagerer på at summen øker.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FOR MYE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen bruker for mye penger på private konsulenter og reagerer på at summen øker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er dypt problematisk. Utviklingen går i gal retning. Konsulentbruken burde gå ned, ikke opp, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Han har nettopp studert det ferske svaret fra finansminister Jan Tore Sanner på spørsmålet som han jevnlig stiller regjeringen: Hvor mye bruker staten på å kjøpe konsulenttjenester?

Fasiten for årets seks første måneder er snaut 4,9 milliarder kroner, opplyser finansminister Jan Tore Sanner i sitt svar til Stortinget. Tilsvarende tall for 2019 var 3,9 milliarder.

Det reelle tallet er imidlertid langt høyere, blant annet fordi konsulentbruken i statlige virksomheter som driver nettobudsjettering ikke er tatt med. Eksempler på slike virksomheter er universiteter og høyskoler, enkelte direktorater og forskningsinstitutter.

- Får mer makt

Vedums kritikk mot statlig pengebruk på konsulenter går langs flere akser. Først og fremst mener han det er gal bruk av offentlige penger.

- Det er utrolig dyrt! I fjor brukte staten mer enn 10 milliarder kroner på konsulenttjenester. Til sammenligning koster det 3 til 4 milliarder kroner å gjøre ferjene gratis for alle, sier Vedum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer