Dypt skuffet over eget parti

Hareide ut mot homohetsen.

PROTEST: Medlemmer av Rød Ungdom og Skeiv Ungdom demonstrerte torsdag utenfor inngangen til hotellet der KrFs landsmøte holdes.
FOTO: SCANPIX
PROTEST: Medlemmer av Rød Ungdom og Skeiv Ungdom demonstrerte torsdag utenfor inngangen til hotellet der KrFs landsmøte holdes. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KRISTIANSAND (Dagbladet.no): KrF-topp og leder av programarbeidet før landsmøtet, Knut Arild Hareide, sier han er skuffet over partifellene etter debatten om den nye ekteskapsloven i Kristiansand i går.

Det har satt sinnene i kok i KrF.

- Dypt skuffet
De krasse utspillene mot homofilt samliv møter liten forståelse hos den tidligere miljøvernministeren. Han mener stemmene fra talerstolen ikke representerer KrF's syn.

- Jeg har ledet programarbeidet og støtter vedtaket som ble fattet idag, men jeg blir dypt skuffet over at delegater på vårt landsmøte bruker vår talerstol til å si at homofilt samliv er unatulig, og at det er hån mot skaperverket. Det er ikke KrFs syn, skriver Hareide i bloggen sin.

Etter ønske fra delegatene ble spørsmålet om den nye ekteskapsloven en prioritert debatt på landsmøtet i går, og fra talerstolen kom det tydelige krav om en skjerpet holdning mot loven. Bare én av talerne snakket mot en innskjerping.

- Hån og trussel
Ekteskapsloven ble innført med flertall i Stortinget i fjor sommer, ga homofile samme rett til å gifte seg som heterofile, og samme rett til å adoptere.

«En hån», «en trussel »og «et svik» var bare noen av karakteristikkene i debatten, som endte med at teksten i partiprogrammet ble skjerpet. KrF har nå tydeliggjort at de vil jobbe for å reversere fjorårets ekteskapslov.

- Den nye loven er en hån og en trakassering og latterliggjøring av Guds skaperordning, sa Per Lebesby fra Østfold.

Jan Gunnar Mattingsdal fra Rogaland kalte loven «en tragedie for landet». Sentralstyremedlem Kristian Helland kaller det et ran.

Hareide skriver han er skuffet over holdningene.
- Jeg er opptatt av at vi må sikre alle rett til å leve i forpliktende samliv, det gjelder selvsagt også homofile og lesbiske.

Gjenvalg
Landsmøtet gjenvalgte hele partiledelsen i morges, selv om det var antydninger til et lite opprør mot andre nestleder Inger Lise Hansen.

Det ble bedt om skriftlig votering fra salen, og da stemmene var talt opp hadde 27 av 193 delegater uttrykt sin misnøye med den tidligere KrFU-lederen. Til slutt ble likevel Dagfinn Høyrbråten gjenvalgt som leder, Dagrun Eriksen gjenvalgt som nestleder og Hansen gjenvalgt som andre nestleder.