Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dypt tragisk og meningsløst

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

KREVER FAKTA PÅ BORDET:  Justisminister Anders Anundsen (Frp) krever fakta på bordet om trippeldrapet i Årdal, Sogn og Fjordane.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVER FAKTA PÅ BORDET: Justisminister Anders Anundsen (Frp) krever fakta på bordet om trippeldrapet i Årdal, Sogn og Fjordane. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trippeldrapet på Valdressekspressen utløser nå kraftige reaksjoner fra Fremskrittspartiet.

- Dette er en dypt tragisk og meningsløs hendelse. Jeg tenker på de pårørende, venner og kolleger som har lidd et forferdelig tap, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet. 

- Jeg har bedt om å få alle fakta på bordet, både når det gjelder politiets respons og på utlendingsmyndighetenes håndtering, fortsetter han.
 

Krever lukkede asylmottak Det gjenstår å se om det er nok for Frps' avtroppende nestleder Per Sandberg. Ifølge Adresseavisen krever han nå umiddelbare tiltak fra sin egen justisminister.      

- Nå må tiltak på plass umiddelbart. Forsterket helseundersøkelser, særlig psykiatri. Lukkede mottak må etableres og desentraliserte mottak må revurderes, sier Sandberg til avisa.

I samarbeidsavtalen Frp og Høyre har skrevet med Venstre og KrF, er det åpnet for å skille mellom asylsøkere som skal bosettes og de som returneres - og at sistnevnte gruppe i større grad skal oppholde seg i lukkede mottak.  

Justispolitisk talsmann Jan-Arild Ellingsen (Frp) sier dessuten til VG at bussdrapene i Årdal viser konsekvensene av en manglende satsing på politiet. Han viser til at det tok en time og 14 minutter fra politiet fikk melding, til en politipatrulje ankom bussen.

- Vi har utvilsomt problemer med utrykningstiden. Politidekningen i Norge er et politisk ansvar. Knut Storberget (tidligere justisminister, journ. anm.) må gjerne gjemme seg bak større opptak på Politihøyskolen, men vi har ikke fått flere politifolk per innbygger, sier Ellingsen til VG og legger til:

- Nå ser vi konsekvensene av den forrige regjeringens manglende satsing på politiet de siste årene.

Frykter lengre responstid Responstid har også vært et tema i Sogn og Fjordane. Politimester Ronny Iden sa i går kveld følgende om uttrykningstida:

- I denne tragiske saken kan vi selvfølgelig si at det ikke var bra, men vi vet ikke noe mer om omstendighetene omkring dette.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsker å kutte dagens 27 politidistrikt ned til seks, slik den såkalte Politianalysen foreslår, noe som ville bety at Sogn og Fjordane politidistrikt ville blitt en del av et større vestlandsdistrikt. Dette har blant andre Fylkesmannen i Sogn og Fjordanene advart mot i en høringsuttalelse:

«Vi trur òg at det er ein styrke for både etaten sjølv og samfunnet rundt, at politiet er integrert i lokalsamfunna, ikkje minst for å kunne drive førebyggjande arbeid. Det er òg mykje merksemd i lokalpressa omkring utrykkingstida til politiet ved ulike hendingar. Vi er redd for at det vil gå ut over tilliten til politiet dersom sentralisering fører til lengre utrykkingstid.»

Alle de 26 ordførerene i Sogn og Fjordanene har også gått imot forslaget. I Sogn og Fjordane er den gjennomsnittlige responstiden målt til 45,4 minutter - bare Øst-Finnmark er verre, med en gjennomsnittlig responstid på 56,7 minutter. Politidistrikene måler imidlertid dette forskjellig, opplyser Politidirektoratet.        

Kjell Ingolf Ropstad, som sitter i Stortingets justiskomité for KrF, sier til Dagbladet at han først og fremst tenker på de pårørende og håper de får all den hjelpen de trenger. KrF-politiker understreker videre at alle fakta i saken ennå ikke er kjent.  

- Samtidig er det sånn at KrF ønsker at det skal stilles krav til politiets responstid, noe det ikke gjøres i dag. Gårsdagens hendelse viser at det er viktig at vi ikke bare tenker sentralisering med hensyn til omlegging av politiet; vi må tenke på helheten. KrF ønsker at politiet organiserer seg sånn at vi får et godt nærpoliti, som evner å være til stede der det skjer, sier han til Dagbladet.   

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media