Mobbeekspert om 12-åringens selvmord:

- Dypt tragisk

Mobbing er en klar risiko for selvmordstanker, ifølge eksperter. Mange strever lenge med psykiske konsekvenser etter mobbing.

ANMELDT: Et foreldrepar har nylig levert en anmeldelse til Sør-Vest politidistrikt etter at deres datter begikk selvmord tildligere i år. De anmelder skoleeier og rektor for det de mener er manglende oppfølgning etter mobbing. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANMELDT: Et foreldrepar har nylig levert en anmeldelse til Sør-Vest politidistrikt etter at deres datter begikk selvmord tildligere i år. De anmelder skoleeier og rektor for det de mener er manglende oppfølgning etter mobbing. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er svært alvorlig historie og et varsko til skolen, til samfunnet og til foreldre, sier Lars Mehlum til Dagbladet.

Professoren er en av landets fremste forskere på selvmord og leder Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging.

Torsdag denne uka omtalte Dagbladet at foreldre til ei 12 år gammel jente har anmeldt rektor og skoleeier - kommunen - ved en skole på Sør-Vestlandet til politiet. Foreldrene mener jenta ble utsatt for omfattende mobbing på skolen, og at skolen dermed har brutt opplæringslovens kapittel 9 A. Jenta tok sitt eget liv tidligere i år.

- Det er forferdelig tragisk, sier Mehlum om 12-åringens selvmord.

Det er ifølge ham få studier som dokumenterer sammenhengen mellom mobbing og fullførte selvmord blant barn i alderen 10 til 15 år i Norge, fordi det er så sjelden at barn i denne alderen tar livet sitt.

FORSTÅR IKKE: Barn har ikke ferdig utviklet følelsesliv, og de forstår ikke alltid rekkevidden av det de gjør, ifølge selvmordsforsker Lars Mehlum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSTÅR IKKE: Barn har ikke ferdig utviklet følelsesliv, og de forstår ikke alltid rekkevidden av det de gjør, ifølge selvmordsforsker Lars Mehlum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det betyr ikke at det ikke er en sammenheng, men at ofte bygger det på innsikter om sammenhengen på enkeltsaker og observasjoner. Ved selvskading og selvmordsforsøk, som jo er langt hyppigere, ser vi derimot en klar sammenheng med det å ha vært utsatt for mobbing, sier Mehlum.

Han slår fast:

- Mobbing er en velkjent risikofaktor for selvmord. Risikoen kan være knyttet til mobbing som et alvorlig psykisk traume, som er en velkjent risikofaktor for selvmordsatferd.

Flere unge sliter med selvmordstanker. Ifølge statistikk fra Kirkens SOS topper «selvmord» lista over tema unge mennesker som kontakter deres chattetjeneste tar opp. 9 758 av dem som kontaktet deres Chat SOS i 2022, hadde selvmordstanker.

Vansker med å regulere følelser

Mobbing som skjer over lengre tid kan føre til at barnet får problemer med å regulere eller takle vonde følelser, understreker Mehlum. Selv om tenåringer flest kan ha mange og skiftende følelser, bli fort sinte eller glade, lærer de seg normalt å takle dem.

- Men hvis du blir mobbet i den fasen av livet, og det skjer over lengre tid, kan det ødelegge for den normale evnen til å regulere følelser, roe seg selv ned, tenke at det går over eller at «det går nok bra med meg.» Man kan rett og slett bli langvarig mer følelsesmessig ustabil. Det er en risikofaktor for selvmordsatferd, sier Mehlum.

Han understreker at alle barn har forskjellig sårbarhet for mobbing. Noen barn er mer robuste, mens andre er mer følsomme og kan lettere få alvorlige psykiske skader av mobbingen.

Mehlum peker på at barn kan ha vanskelig med å forstå rekkevidda av handlinger de utfører for å skade seg selv:

- Når det gjelder selvmordshandlinger hos barn, så er det nok mange som ikke helt forstår farligheten av den metoden de velger.

Barn er også ofte mer impulsive, blant annet fordi hjernen ikke er ferdig utviklet. De har heller ikke alltid erfart at ting som er vanskelig, vanligvis går over.

- Alvorlige psykiske vansker

Klara Øverland er førsteamanuensis ved Læringsmiljøsenteret, Universitetet i Stavanger og spesialrådgiver ved RKBU-Vest, NORCE. Hun tror det er store mørketall når det gjelder psykisk sykdom som følge av mobbing.

DELER IKKE ALLTID: Barn som sliter med selvmordstanker, deler ikke alltid hva det er de tenker på, understreker mobbeekspert Klara Øverland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DELER IKKE ALLTID: Barn som sliter med selvmordstanker, deler ikke alltid hva det er de tenker på, understreker mobbeekspert Klara Øverland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Mobbing kan skape alvorlige psykiske vansker seinere. For dem som opplever det, kan det få alvorlige virkninger på tanke- og følelsesmestringen og deres fungering i dagliglivet, sier hun.

Mobbing innebærer utvilsomt en risiko for selvmord, forteller førsteamanuensis Øverland, men dette er bedre dokumentert i internasjonal forskning.

- I Norge har vi enkeltsaker med selvmord der mobbing er en del av historikken. Det er dypt tragisk det som er skjedd med den unge jenta.

Øverland utdyper:

- Barn og unge kan få veldig sterke reaksjoner på mobbing. Det kan være angst, depresjon, traumereaksjon og PTSD (post-traumatisk-stresslidelse). Barna er det viktigste vi har og vi må prioritere arbeidet med å stoppe alle former for mobbing og avverge selvmord.

Halvparten mobbet

Mobbing kan påføre barn like store traumer som det å bli utsatt for vold i familien, viser en tidligere studie fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). Av 4000 barn som var henvist til BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk), oppga omtrent halvparten at de var blitt utsatt for mobbing.

En studie fra Universitetet i Stavanger fra 2012 fant høy forekomst av traumesymptomer hos dem som har vært utsatt for mobbing. 33 prosent av elever i åttende og niende klasse som oppga å ha blitt mobbet, hadde symptomer på PTSD, ifølge studien.

Psykologspesialist Øverland forklarer det at noen unge velger å ta sitt eget liv med at de opplever en følelse av maktesløshet.

- Noen planlegger å ta livet sitt, mens noen gjør dette på impuls. Med barn og unge må vi forebygge og følge opp med tiltak og behandling, før dette fatale og tragiske skjer, sier Øverland.

Hun understreker at det er hjelp å få i spesialisthelsetjenesten og i skolehelsetjenesten, men mener det fortsatt mangler tilbud når det gjelder oppfølging etter mobbing.

- Mange kommer seg videre etter å ha opplevd slike krenkelser som mobbing, når de har støtte i etterkant, men mange strever lenge og inn i voksen alder med psykiske konsekvenser, sier Øverland.

Mobbetegn

Det kan være vanskelig å oppdage unge som sliter med tanker om selvmord, men Øverland forteller at noen ganger endrer de atferd og trekker seg vekk, isolerer seg.

- Det er også dem som kan være litt oppstemt før et selvmordsforsøk. Det er en destruktiv løsning, men de kan virke litt oppstemte fordi de har bestemt seg, sier Øverland

Barn forteller ikke alltid om at de er utsatt for mobbing. Tegn kan være at vil være alene, unngår venner eller familie eller de kan lett bli frustrerte eller sinte.

- Noen får problemer med å henge med i skolearbeidet, fordi de negative hendelsene tar mye energi kognitivt. De får også gjerne skolefravær, sier Øverland.

Lars Mehlum etterlyser mer satsing på selvmordsforebygging.

- Forebygging av selvmord blant unge tenåringer og barn handler ofte om å redusere risiko, eller om å sette på dem et mentalt «bilbelte». Det vil si at vi må beskytte dem mot effekten av de mange risikofaktorene de møter, både de ekstreme påkjenningene, men også normale påkjenninger, sånn at de ikke dør av det. Da gjelder det at vi skjermer barn fra mobbing, sier han.

Tips oss om mobbing!

Har du tips eller opplysninger om denne saken?

.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer