Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dypt urettferdig at vi trekkes inn

Matthias Fosse, talsperson for scientologene, mener de ikke kan belastes for Kaja Ballos (20) selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  I dag ble det kjent at Kaja (20), datter av SV-toppen Olav Gunnar Ballo, tok sitt eget liv få timer etter hun tok en personlighetstest i regi av scientologene.

Matthias Fosse, informasjonssekretær for scientologene i Norge, deltok på Tabloid på TV 2 i kveld, for å diskutere saken.

Han tror ikke det er noe sammenheng mellom personlighetstesten Kaja tok og hennes beslutning om å ta sitt eget liv, og mener det er «dypt urettferdig» at scientologene trekkes inn i saken.

- Jeg mener bestemt at det ikke er noen sammenheng. Jeg har hørt fra pårørende i andre saker at de ikke har noen forklaring på hvorfor familiemedlemmer har tatt livet av seg, sier Fosse i programmet.

Rekruttering

Han innrømmer at testene er et middel de tar i bruk for å komme i kontakt med nye potensielle medlemmer.

- Testene brukes som en måte å komme i kontakt med folk, men bare 15-20 prosent av våre medlemmene har kommet inn i kirken på denne måten. 

Anders Skuterud, fagsjef i Psykologiforeningen, advarer folk mot å ta scientologenes tester. Han mener testene er laget slik at man oppnår dårlige resultater. Dette avviser Fosse.

Foto: FRANK KARLSEN
Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

- I Norge kjent at mange har det bra materialt sett, men ikke åndelig. Dette kommer fram i en slik test, sier han i Tabloid.

- Flott jente

- Kaja var ei flott jente, med god humor og flott humør. Hun var alle tiders, sier onkelen Heljar Ballo, som fungerer som familiens talsperson. Han deltok også i kveld i Tabloid på TV2.

Den tragiske hendelsen fant sted 28. mars i år. Da familien fikk vite hva som var skjedd, satte de kursen mot Nice.

- Vi ønsket å få svar på hva som hadde hendt. Dette kom som lyn fra klar himmel, sier Heljar Ballo i tv-sendingen.

Knusende dom

På Kajas rom fant de testen hun hadde tatt bare timer før hun valgte å ta sitt eget liv, samt analyseresultatet av testen.

- Den ga en knusende dom over hennes personlighet. Resultatet hun fikk presentert fra denne testen var veldig nedslående, forteller onkelen i Tabloid.

AVVISER KRITIKKEN: Matthias Fosse mener scientologikirken ikke kan belastes for Kajas selvmord. Foto: TABLOID/TV2
AVVISER KRITIKKEN: Matthias Fosse mener scientologikirken ikke kan belastes for Kajas selvmord. Foto: TABLOID/TV2 Vis mer

I samtaler med personene rundt Kaja, fant familien ingenting som tydet på at hun hadde problemer eller var deprimert.

- Slik vi kjenner Kaja må noe ha skjedd denne fredagen.

Familien vil nå avvente situasjonen inntil fransk politi er ferdige med sin etterforskning.

image: - Dypt urettferdig at vi trekkes inn
<B>NOE MÅ HA SKJEDD</B>: Det var ikke noe som tydet på at Kaja hadde problemer, sier familiens talsperson, Heljar Ballo.
<B>FAKSIMILE</B>: Dagens utgave av Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media