Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyr dame søker makt

Hun kaller seg sosialist, hun kjemper for høye bensinpriser og mer skatt, og folket elsker henne. I dag truer hver femte norske velger med å stemme på Kristin Halvorsen ved neste valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror en politiker kan opparbeide seg respekt blant velgerne selv om hun ikke deler ut godteposer til folket annenhver dag, sier Kristin Halvorsen.

Dette med godteposer er ikke alle enig i. Kritikerne mener SVs program er så stappende fullt av fagre løfter at om bare halvparten ble innfridd, ville nasjonen ende på fattigkassa.

- Nei da, mener Halvorsen. Partiet kan finansiere alle fagre løfter. Eller rettere sagt: det er vi velgere som skal betale gildet. For SV vil at bensinen skal være minst like dyr som i dag.

Halvorsen og hennes flokk er tilhengere av fornybar energi, noe som gir høyere strømpriser, og de er for at folk skal betale sin skatt.

Du skal ikke mye over gjennomsnittlig industriarbeiderlønn før SV vil ha deg til å betale toppskatt. Halvorsen sjøl, som tjener sine 550000 kroner per år, ville blitt flådd dersom SVs skatteregler fikk gjennomslag.

- Kompetente velgere

- Hva slags mennesker er det du appellerer til?

- Jeg tror vi har å gjøre med veldig kompetente velgere. Mange av dem som henvender seg til SV, godtar ikke enkle svar eller gylne løfter. Folk vil ha en god offentlig skole, da må vi bruke penger på den. De vil ha gode velferdsordninger, og de vil ikke sitte stille og se at velferdssamfunnet forfaller, sier Halvorsen.

- Det betyr at landet trenger større skatteinntekter, og det forstår velgerne. Men det er riktig at vi kan bli enda flinkere til å fortelle hvorfor vi må betale skatt. Hva tror du en gjennomsnittlig amerikansk borger må ut med i forsikringer etc. i tillegg til skatten de betaler? Vi tjener på å organisere samfunnet på vår måte.

Direktørdatter

Det måtte en direktørdatter fra Porsgrunn til for å blåse fart i sosialismen her til lands. Mange direktørsønner - og døtre - har protestert mot sitt opphav og pyntet seg med røde faner, og mange har seinere tatt selvkritikk for sine ungdommelige valg. Kristin Halvorsen har imidlertid holdt fast ved sin idé om rettferdig fordeling og kamp for de fattige.

Fortsatt, i voksen alder, støtter hun uten å blunke partiets prinsipprogram, der det heter: «Vi ønsker et sosialistisk samfunn bygget på andre interesser og verdier og andre behov enn de kapitalismen fremmer.»

- Hva er så galt med kapitalismen?

- Det er så mye som går tapt i det kommersielle dragsuget. Konkurranseutsetting og anbud på offentlige tjenester, for eksempel. Vi kan ikke bruke offentlige kroner til privat profitt når resultatet på toppen av alt blir dårligere enn om det offentlige har ansvaret. Dessuten er anbudsordningene unødvendig byråkratiserende.

Oppsiktsvekkende

I europeisk sammenheng er det oppsiktsvekkende at et sosialistisk parti får så stor oppslutning som SV gjør nå. Men er virkelig SV et sosialistisk parti? Et blikk på partilogoen gir svar. S-en i SV er farget rød, V-en er farget grønn. SV-ledelsen ønsker med andre ord å fortelle at SV er et rødtgrønt parti.

Kristin Halvorsen beskriver SV som et moderne parti for den moderne velger. Blant annet er det moderne at folk ikke tegner medlemskap i politiske partier. Det er en god forklaring på at SVs medlemsregister er i snaueste laget.

- Tidligere tok folk hele pakka, i dag vil ikke folk forplikte seg til å følge et helt program. De plukker heller litt her og litt der. Så stemmer de på det partiet som kjemper for de sakene som de er mest enig i, sier Halvorsen.

For SVs vedkommende er det barn, unge, skole og velferd som virkelig trekker velgere.

- Erfaringen viser at det gjelder å definere de viktige sakene og stå fast på dem. I skiftende tider som disse, er det trauste politiske arbeidet viktigere enn noen gang. Det betyr å holde fast på de viktige sakene, sier hun.

Ikke Ap-verdier

- Hvordan forklarer du den økende oppslutningen?

- Jeg mener det har å gjøre med at vi holder fast på de viktige sakene, og at vi tror på at det vi holder på med er viktig, sier Halvorsen.

Fra sidelinja ser det ut til at det også handler om å nå velgere som er misfornøyde med sine gamle partier. SVs framgang kan delvis forklares med Ap's tilbakegang. Men dersom velgerne tror de får Ap's verdier om de stemmer SV, tar de feil.

SV er et moderne sosialdemokratisk parti, i motsetning til Ap, dersom du skal tro Halvorsen og hennes venner. Derfor er det pussig at SV-ledelsen så gjerne vil inn i regjering med Ap.

To ganger det siste året har SV berget Bondevik-regjeringen i viktige miljøspørsmål mot Ap's og Frp's stemmer. Uenigheten har stått om «miljøet», et spørsmål som er kilde til stor uenighet mellom de to partiene.

- SV og Ap sliter i saker som har med miljø og energi å gjøre. Dersom situasjonen oppstår og SV går inn i et regjeringssamarbeid med Ap, vil SV få kjørt seg noe aldeles inn i hampen, sier Halvorsen.

Regjeringsdrøm

Men regjeringsdrømmen lever fortsatt. Hovedårsaken er mulighetene til å få gjort noe med et samfunn som er i ferd med å gå av sporet, slik Halvorsen ser det.

- Vi må gjenreise betydningen av samfunnets husmorarbeid. Respekten for det som preger hverdagen. Vi må pusse og snekre og holde samfunnet vårt ved like. Dette er folk opptatt av, sier Halvorsen.

- Hvordan kan du være så skråsikker på hva folk mener?

- Det gjelder å snakke med folk og å høre etter hva de sier. Også når de ikke har behagelige meldinger å gi.

Få partiledere vet bedre hva folk mener. Hun er ofte ute for å møte velgere, og ikke bare SV-velgere. Det skjer hjemme på Grünerløkka, der hun er et velkjent innslag.

- Kristin Halvorsen bruker alle dem hun møter som rådgivere. Ingen norsk politiker vet bedre enn henne hva folk mener. Det er noe med hennes personlighet som gjør at folk får lyst til å fortelle henne alt, sier en av hennes rådgivere.

<B>RØD DAME:</B> Her som taler på Youngstorget 1. mai.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media