Dyr kveld

Det ble en dyr kveld for skattebetalerne da ledende politikere fra Ap, SV, Høyre, Sp, Frp og KrF møttes til folkemøte om skolen i går kveld. Nå skal det bli færre elever pr. lærer, det skal bli høyere lønn for lærerne, og de skal få bedre arbeidsmuligheter. Det skal koste milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Men den som skal være velger etter å ha hørt tiradene av slagord og løfter, må likevel få problemer. For det er sannelig ikke lett å se hva politikerne egentlig ønsker. De vil ha variasjon i tilbud og tilpasset læring. Men de vil også ha en enhetsskole som stort sett gir alle elever et likeverdig tilbud.

Ingen våger å gå inn for en skikkelig eliteskole, slik at vi kan utdanne noen virkelig gode elever til å ta seg av oss når vi blir gamle. Alle vil at alle skal ha et mest mulig likeverdig tilbud.

Og det er jo det store ved den norske skolen. Men det har alltid vært venstresidens prosjekt, først Venstres, så Arbeiderpartiets. Og nå i 1990-åra har Arbeiderpartiet igjen reformert skolen, for å få inn seksåringene og gi yrkesfagene et skikkelig faglig løft. Jeg er ikke i stand til å se at det er gjennomført en eneste skolereform i dette århundre som bærer f. eks. Høyres stempel, enda partiet jo fra tid til annen har hatt makt til det.

  • Nå puster man ut etter 90-åras reformer. Derfor var Jagland mest tilbakeholden med løfter. Men det er ingen av partiene som har noe stort opplegg for en ny og bedre skole, løftene går ut på å flikke på det som er. Derfor vil jeg gjerne møte den som etter debatten øynet skolereformer som skiller avgjørende mellom partiene, bortsett fra pengebruken.

Rausest med penger var SVs Kristin Halvorsen, dessuten hadde hun jo vært ute på så mange morsomme skoler. Men lovte hun ikke mer enn vi skattebetalere kan holde? Det har foregått et stort opplæringsprogram de siste to åra, og det har vært dyrt for de partiene som nå sitter med regjeringsmakten. De har lært at løfter er farlige saker. I går kveld var også den lærdommen borte. Men det er nok rett som Senterpartiets Åslaug Haga sa: Ungene får ikke en bedre skole av valgløfter.