Dyr og dårlig

Etter lange utsettelser og mye hemmelighold lanserer i dag det norske selskapet MagCom sin mye omtalte «supermobil». Den skuffer stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telefonen er trebånds (dvs. den kan brukes over store deler av verden). På baksiden er det en rekke gummiriller som sikrer at telefonen ligger stødig i hånda og på bordet. Undertegnede er ikke kompetent til å si noe om designen som sådan, annet enn å registrere at den utløser en meget blandet mottagelse i redaksjonen (se boks).

Skjermen ligger i tastaturlokket, akkurat som på Motorola-telefoner. Den har store taster, og er større enn det som er vanlig på dagens marked, men er mindre enn f.eks. en Palm og en Nokia 6210 sammenlagt.

Men skjermen er ikke touch. Dette er et stort minus i forhold til de håndholdte PCene den skal erstatte. I stedet må du bruke noen Playstation-ligende taster. Fordelen med dette er at telefonen kan betjenes med en hånd når du haster avgårde med tung bagasje eller en bærbar lunsj i den andre.

Det er også et stort minus at den har en stor antenne som ikke virker spesielt solid. Det spørs om den overlever en kveld med kolleger på byen.

Telefonen har innebygd almanakk, nettleser, verdensur, kalender, WAP, SMS (selvsagt) og en epostleser. Den har et totalt minne på over 4 megabyte, det vil si at den har bedre plass til avtaler og telefonnummere enn en Palm m100. Den leser også vanlige nettsider, du er ikke bare begrenset til WAP-sider.

En fordel med telefonen er at du kan laste ned nye programmer. Problemet er bare at den bruker sitt eget sære system, du kan ikke bruke programmer laget for Windows CE eller Palm. Dermed vil utvalget bli begrenset. Det er heller ikke noen planer om å lage en MP3-spiller eller radio til telefonen.

Hvordan er den så som mobil?

Som telefon fungerer ikke telefonen så verst. Det omfattende settet med menyer og knapper kan kanskje være litt avskrekkende, men det venner man seg sikkert til etterhvert. Derimot kan den store avstanden mellom mikrofon og høyttaler bli vel stor for enkelte.

SATSER STORT: Harald Norvik er styreformann i MagCom. Det lille norske selskapet utfordrer nå Nokia og Ericson med en telefon som ikke akkurat kan sies å ligge i front. Foto: JEANETTE LANDFALD
SATSER STORT: Harald Norvik er styreformann i MagCom. Det lille norske selskapet utfordrer nå Nokia og Ericson med en telefon som ikke akkurat kan sies å ligge i front. Foto: JEANETTE LANDFALD Vis mer

Og slapp av - du kan spille snake og laste ned ringetoner. Men det får du - i tillegg til mye annet - mye billigere andre steder. MagCom må levere mer hvis de skal forvare en pris på 8000 kroner. Skjerm:

64 000 punkter

Max 27 linjer a 44 tegn tekst

Internett:

Egen nettleser for vanlige nettsider (HTML)

Støtter WAP

Integrert epost- og SMS-leserLommeplanlegger:

Avtalebok

Kalender

Notater

Oppgaveliste

Synkroniserer med Outlook

Ekstrautstyr:

Bærbar handsfree

Minitastatur

Handsfree for bil

osv.

SATSER STORT: Harald Norvik er styreformann i MagCom. Det lille norske selskapet utfordrer nå Nokia og Ericson med en telefon som ikke akkurat kan sies å ligge i front. Foto: JEANETTE LANDFALD