Dyr reklame

Her gresser hotellreklamen i Nederland, til stor forargelse for veimyndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette er siste mote innen reklameprofilering i Nederland.

Med vanntette reklamedrakter gresser denne saueflokken langs motorveien i Skarstelan. Hjernene bak det nye reklameprosjektet har som mål å ha 25 000 gressende reklameplakater på plass langs nederlandske veier i sommer. Myndighetene frykter dette vil lamme trafikken.

Først ut av annonsørene er det nettbaserte reiseselskapet Hotels.nl. Til en euro stykke har selskapet kjøpt 144 gressende reklameplasser som tidlig i april fikk bilistene til å stoppe opp og glane.

- Først reagerte jeg med et smil, og syntes det var utrolig kreativt. Men så forstod jeg at dette må stoppes. Starter vi med sauer vil det snart reklameres på kuer og hester, sier ordfører Bert Kuiper til New York Times.

Lørdag besluttet bystyret i Skarstelan å ilegge nettselskapet 1000 euro i dagsbøter for det dyriske reklamestuntet. Lokalmyndighetene mener sauereklamen bryter forbudet mot reklame langs hovedveiene.

Nettselskapet sier de vil betale bota, men varsler samtidig at de vil gå rettens vei for å få lov til å fortsette sin brekende reklamekampanje.

- Vi har økt trafikken på våre sider med 15 prosent, og planlegger å annonsere på flere sauer. Vi kartlegger nå aktuelle områder der det er mye trafikk og kø på veiene, sier direktør Miechel Nagel.

- Som et moderne selskap må vi være villige til å ta noen risker. Vi kan ikke være alles venner. Si at 25 prosent er i mot denne måten å markedsføre oss på - men vi kan uansett ikke regne med å ha hele den nederlandske befolkningen som kunder, sier han.

Dyr reklame

Reklame på dyr er ikke helt nytt. Under den norske EU-krigen i 1994 dukket det opp en rekke kyr langs norske veier med \'Nei til EU\' på kroppen.

REKLAMESAUER: En reklameflokk gresser langs motorveien i Skarsterlan i Nederland. Foto: EPA/Scanpix
REKLAMESAUER: En reklameflokk gresser langs motorveien i Skarsterlan i Nederland. Foto: EPA/Scanpix Vis mer