Dyra blir budsjettvinnere

Erik Solheim får mer penger til den nye store miljøsaken, naturmangfold.

LAKSEN SKAL FÅ PENGER AV ERIK: Fjellreven også, ifølge Erik Solheim. I dag legges statsbudsjettet fram. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
LAKSEN SKAL FÅ PENGER AV ERIK: Fjellreven også, ifølge Erik Solheim. I dag legges statsbudsjettet fram. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Naturmangfold er budsjettvinner på miljøsida. Arbeidet med å ta vare på dyr og spesielle naturtyper styrkes med 80 millioner kroner. 

- Naturmangfold har vært et stebarn i lang tid i Norge. Ved siden av klima er det den store miljøutfordringen i verden i dag, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Forsvinner 2010 er FNs naturmangfoldår og året da Norge skulle stanse tapet av biologisk mangfold. Det ambisiøse målet er ikke nådd, til tross for at overføringene har økt med 575 millioner kroner de tre siste åra.

Norge har en serie truede arter, som fjellrev, salamander, flaggermus, villaks og flere blomsterarter. Mesteparten av pengene går til forvaltning og skjøtsel i verneområdene og arbeidet med å ta vare på de truede artene.

Mer til villaks Solheim styrker arbeidet med å ta vare på villaksen med 7 millioner kroner. Vannforvaltning og arbeidet med å følge opp EUs vanndirektiv får 15 millioner kroner, og arbeidet med en økobasert forvaltning av havområdene bevilges tre millioner kroner. Vannforvaltningen vil kunne få betydning for styrkeforholdet mellom villaksen og oppdrettsnæringa.

- Oppdrettsnæringa er en svær og viktig næring som vi ikke kan snu, men næringa må over tid legge om. Vi legger ikke føringer for det nå, det er noe vi langsiktig må komme tilbake til, sier Erik Solheim.

Rovdyrene gaupe, jerv og ulv får ikke mer penger, men sauebøndene blidgjøres med 19 millioner kroner som er satt av til erstatninger.

Nye forhandlinger Om få uker starter FNs naturtoppmøte i Nagoya i Japan. Norge har ambisjoner der som i klimaforhandlingene.

- Norge skal være en brobygger mellom de rike og de fattige landene, og jobbe for bedre beskyttelse av genetisk materiale fra fattige land. Vi vil være en spydspiss for å se natur og klima sammen. Regnskogbeskyttelse er både bevaring av arter og godt for klimaet. Vi vil støtte tilsvarende intitiativer på andre områder, som våtmarker og korallrev, og være en pådriver for å få opprettet et FNs naturpanel, sier Solheim.

Ifølge Solheim går ikke satsingen på naturmangfold på bekostning av klimasaken, fordi de fleste klimatiltakene finansieres av andre departementer, som olje og energi og samferdsel. Det er knyttet spenning til om det kommer penger til klimatiltak i Norge. Dette er ventet å bli en stor og vanskelig sak for regjeringen fram mot neste høst, da regjeringen skal legge frem ny klimamelding. Høyre mener at det haster med å legge penger på bordet nå, dersom en skal komme i mål med å kutte 15 - 17 millioner tonn CO2 i Norge innen 2020.

TRUET: Regjeringen vil gi mer penger til bevaring av fjellrev, som disse valpene i Skarvheimen. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
TRUET: Regjeringen vil gi mer penger til bevaring av fjellrev, som disse valpene i Skarvheimen. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer