NB! STERKE BILDER: Dyrevernsorganisasjonen PETA har avdekket grusomme forhold for hester og kameler ved turistattraksjoner i Egypt. Video: PETA Asia Vis mer

Dyremishandling

- Dyra har åpne sår og slås til de kollapser

Turister og dyreorganisasjoner slår alarm om utstrakt dyremishandling mot kameler, hester og esler ved pyramidene i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Ekstrem varme. Dyrene står her i timevis og venter på neste betalende kunde. De har ikke tilgang til vann, mat eller skygge. De får ingen pause og de slås og må jobbe helt til de ikke orker mer og kollapser.»

Dette er bare litt av beskrivelsene til organisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), som ber turister boikotte kamel-, hest og eselnæringen ved Egypts største turiststeder for å få en slutt på dyremishandlingen. De har også en forferdelig video som viser noe av mishandlingen på nettsidene sine.

Sjokkerte turister

I videoen ser du hester og kameler som slås til blods og som kollapser. Liggende på bakken slås dyrene enda mer, i et håp om at de reiser seg opp og fortsetter turene.

ORKET IKKE MER: En kamel har kollapset og ligger helt utslitt like ved pyramidene i Giza, like utenfor Kairo. Den utstrakte dyremishandlingen av hester, kameler og esler har ført til at stadig flere turister har sluttet å ta turer på dyrenes rygger. Foto: Heba Khamis / The New York Times / Scanpix
ORKET IKKE MER: En kamel har kollapset og ligger helt utslitt like ved pyramidene i Giza, like utenfor Kairo. Den utstrakte dyremishandlingen av hester, kameler og esler har ført til at stadig flere turister har sluttet å ta turer på dyrenes rygger. Foto: Heba Khamis / The New York Times / Scanpix Vis mer

- Slik mishandling av dyr har ikke noe å gjøre i moderne turisme, sier Ashley Fruno, PETAs sjef for dyrebehandling.

The New York Times har pratet med den ungarske turisten Noémi Haszon. Hun hadde gledet seg til å besøke de mange tusen år gamle pyramidene i Giza, like utenfor Egypts hovedstad Kairo. Men det var den grusomme behandlingen som kamelene, eslene og hestene som skulle frakte turister fikk som har festet seg mest på netthinna.

- Disse stakkars hestene. Det var som å være i en annen verden, sier hun ifølge The New York Times, som har en større reportasje om dyremishandlingen.

NB! STERKE INNTRYKK: De skjulte opptakene er gjort av dyrevelferdsorganisasjonen SOKO Tierschutz på et slakteri utenfor Hamburg i Tyskland. Video: SOKO Tierschutz. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

«Helvete på jord»

Hasznon sier hun ble «sjokkert» over den voldsomme behandlingen som utslitte og avmagrede hester og kameler fikk av sine eiere. Hun har nå startet en egen kampanje for å stoppe dyremishandlingen. Nesten 50 000 har allerede skrevet under.

«Jeg så alvorlig dyremishandling rundt de tre pyramidene i Giza mens jeg var på ferie i Egypt», skriver hun og forteller om hester og kameler som «ble brutalt slått, oversett og pisket mens de kjørte rundt med turister ved pyramidene».

Den ungarske kvinnen kaller området «helvete på jord» for hester og kameler. Kvinnen beskriver hester som sliter seg oppover bakker, mens hesteeiere slår dem med pisk for at de skulle gå raskere. Noen hester sklir og faller om på asfalten. Andre har åpne sår.

«Dette må stoppe nå», skriver Hasznon.

Eneste inntekt

Ifølge The New York Times, er det langt fra første gang at turister har latt seg sjokkere over behandlingen dyrene på ulike turiststeder i Egypt blir behandlet. Dyrleger og sykehus i Kairo får stadig inn syke, underernærte og syke dyr, ifølge avisa.

Egypt er et land der flertallet av innbyggerne lever under fattigdomsgrensa. For enkelte familier kan en kamel eller en hest være den eneste inntekten til familien. Ahmed Kamel er en av dem, ifølge The New York Times, og tilbyr turer rundt pyramidene for ni dollar. Han innrømmer at mange dyreeiere ikke tar godt vare på dyrene sine.

- Jeg må ta vare på familien min. Hvis dere boikotter oss som behandler dyra våre bra, hva skal vi gjøre? Spør han.

Han får støtte av dyrlegen Mohammed Hammad ved Brooke Hospitals for Animals, som jevnlig behandler dyr for mishandling. Hammad ber turister om å se hvordan dyrene blir behandlet og kjøpe turer av de dyreeierne som behandler sine hester, kameler og esler bra.

En talsperson for Egypts turistminister, Rania al-Mashat, svarer ikke på The New York Times sine spørsmål om hva landet gjør for å bekjempe dyremishandlingen.

Men noe er på gang: Det bygges nå et område der hester og kameler skal kunne stå i skyggen når de ikke bærer turister i sommervarmen. Her skal det også være mat og vann, samt et medisinsk senter for hester og kameler, ifølge The New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer