SLUTT PÅ LIDELSEN: Khan Younis-dyrehagen på Gazastripa er av dyrevernorganisasjoner kalt «verdens verste dyrehage» på grunn av de fryktelige forholdene dyra har levd under. Nå er d... Vis mer Vis mer

Dyra i «verdens verste dyrehage» er reddet. Med hjelp av Israel og Hamas

Er omplassert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Khan Younis-dyrehagen på Gazastripa er av dyrevernorganisasjoner kalt «verdens verste dyrehage» på grunn av de fryktelige forholdene dyra har levd under. Mange har dødd på grunn av matmangel eller stress i den palestinske enklaven.

<strong>LEGESJEKK:</strong> En av apene sjekkes av veterinær Amir Khalil fra organisasjonen Four Paws før avreise. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB Scanpix
LEGESJEKK: En av apene sjekkes av veterinær Amir Khalil fra organisasjonen Four Paws før avreise. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men nå er det slutt. Dyrehagen er stengt, og de 16 gjenværende dyra er omplassert i andre land. Flere land og regimer har bidratt til å hjelpe, blant dem Israel og Hamas, som for en gangs skyld har samarbeidet, skriver Irish Times.

Over grensa

Den storstilte redningsaksjonen ble sluttført onsdag kveld. Blant de reddede dyra er en bengaltiger, apekatter, en emu, en pelikan, to strutser og et pinnsvin. Alle ble fraktet over til Israel via Erez-grenseovergangen, for deretter å bli omplassert ulike steder.

Ifølge Washington Post ble tigeren, åtteårige Laziz, bedøvd og fløyet til Sør-Afrika i en trekasse med isbiter oppå til kjøling under reisen. De fleste av de andre dyra er fraktet til Jordan, men apekattene har fått et nytt hjem i Israel.

Hjelpen kom imidlertid for seint for en hjortekalv, som døde to dager før de andre dyra ble hentet. Den skadet seg under et fluktforsøk, og fikk ikke tilstrekkelig medisinsk hjelp.

Opprinnelig bodde 220 dyr i dyrehagen, men krigshandlingene mellom Israel og Hamas de siste åra har ført til synkende besøk og inntekter - dette har i sin tur ført til mat- og medisinmangel, og mange har altså bukket under. Under kampene har også noen dødd etter at burene ble truffet av granater.

<strong>MISTET UNGEN:</strong> Denne dådyrhunnen mistet ungen sin bare to dager før redningsaksjonen begynte. Kalven skadet seg under flukt og fikk ikke tilstrekkelig medisinsk behandling. Foto: Khalil Mazraawi / AFP / NTB Scanpix
MISTET UNGEN: Denne dådyrhunnen mistet ungen sin bare to dager før redningsaksjonen begynte. Kalven skadet seg under flukt og fikk ikke tilstrekkelig medisinsk behandling. Foto: Khalil Mazraawi / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Dyrehagen fikk mye omtale da eieren valgte å stoppe ut noen av de døde dyra, slik at besøkende barn fremdeles skulle ha mulighet til å klappe dem.

Bombeangrep

Det er dyrevernorganisasjonen Four Paws (Fire Poter) som står bak redningsaksjonen, som har vært svært krevende. Leder for operasjonen, Indra Klay, forteller at de har måttet mekle intenst mellom de ulike myndighetene.

Redningsgruppa måtte kaste om på planene den første kvelden, fordi Israel bombet Gaza som svar på en rakettutskytning fra det Hamas-kontrollerte området.

- Det var veldig, veldig vanskelig å forhandle med alle partene. Ikke bare med israelerne og palestinerne, men også med Jordan og Sør-Afrika. Alle hadde imidlertid mål om å få dyra ut og gi dem et nytt liv og en ny sjanse. Vi setter veldig pris på det sier Klay.

<strong>OVER GRENSA:</strong> Transporten med dyra på vei gjennom grenseovergangen Erez. Dette krevde intens mekling med Israel og Hamas. Foto: APAI / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
OVER GRENSA: Transporten med dyra på vei gjennom grenseovergangen Erez. Dette krevde intens mekling med Israel og Hamas. Foto: APAI / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer