Dyre dråper

Drikker du alkohol eller urinerer offentlig, må du regne med en bot som svir i pungen. Se lista over bøtene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom du ikke klarer å holde på trykket til nærmeste toalett og lar deg friste av buskene, må du regne med å betale dyrt hvis du blir tatt. Mellom 2000 og 4000 kroner vil det koste.

Komplett unødvendige hendelser betyr at du kaster penger ut av vinduet som kunne vært brukt på restaurantbesøk, sydenferie eller nye klær, melder Dinside.no.

Du kan nemlig få bot for det meste. Kaster du klærne på et offentlig sted, fyrer av en nyttårsrakett i mai eller tar deg en pils i parken, koster det deg kjapt noen tusenlapper hvis onkel politi tar deg på fersken.

Varierer fra sted til sted

Gebyr: En liten overtredelse. Kan skrives ut av politiet, trafikketaten, veikontorene og tollmyndighetene. Dette vil ikke komme på rullebladet ditt. Eksempel: Glemt bilbelte, ulovlig kjøring med piggdekk, glemt førerkortet eller sniking på trikken.

Forenklet forelegg: Dette er det bare politiet og tollvesenet som kan ilegge deg, men du slipper fortsatt å få det på rullebladet. Eksempler: Trafikkforseelser og mindre smugling.

Forelegg: Større overtredelser. Kun påtalemyndigheten kan gi deg dette, og du må regne med at du får en flekk på rullebladet ditt. Her er det politimyndighetenes jurister som bestemmer botens størrelse. Eksempler: Hærverk, urinering eller drikking av alkohol på offentlige steder, vold og besittelse av små mengder hasj.

Dette koster det deg

Gebyrer
Unnlatt bruk av bilbelte: 750 kr.
Ulovlig parkering: 500 kr.
Kjøring med ulovlig dekk: 750 kr.

Forenklet forelegg
Ikke overholdt vikeplikt: 3000 kr.
Sykkel på rødt lys: 500 kr.
Innførsel 1000 sigaretter: 1900 kr.

Forelegg
Hærverk: 4000-10.000 kr.
Alkohol offentlig: 2000-3000 kr.
Urinere offentlig: 2000-4000 kr.
Vold el. tegn til vold: 10.000 kr.

Kilde: Dinside.no

- Det er viktig å understreke at størrelsen på forelegget kan variere fra politidistrikt til politidistrikt. Og hvor mye som gis i bot, er også alltid underlagt en skjønnsmessig vurdering av tjenestemannen og juristen som behandler saken, sier politiadvokat i Vestfold politidistrikt, Jan Helge Palm, til Dinside.no.

Preventivt

Flere byer langs østlands- og sørlandskysten har de største bøtene for «fyllebråk». Disse stedene har lenge vært plaget av mye uro, forsøpling og bråk om sommeren, og har satt opp bøtene. Den preventive virkningen har slått til og folk tenker seg nok om to ganger før de urinerer eller drikker alkohol offentlig.

I 1998 fikk en 19-åring 20.000 kroner i bot for å ha hindret Tønsberg-politiet i deres arbeid.

VIL HA BORT DETTE: Dette vil politiet og politikerne komme til livs. Et virkemiddel er bøter som svir.