Dyre hytter - dårlig smak

Det ene kongsgården etter den andre reiser seg i fjellet. Hyttekommunene fryder seg over kjendisene og pengefolkets inntog, mens arkitekter og politikere raser mot manglende byggeskikk. - Vandalisme av landskapet, hevder fagfolket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når alle skal ha sitt eget slott med en privat setervoll foran og være kongen på haugen, er det nødt til å gå galt. Hytter skal tilpasses landskapet, men i populære utbyggingsområder som Hafjell, Skåbu og Gålå i Gudbrandsdal og Hovden i Setesdal er det landskapet som tilpasses hyttene, sier sivilarkitekt Willy Sveen i Lillehammer. Trenden med luksuriøse fjellboliger og konsekvensene var tema for en stor konferanse arrangert av Det Kgl. Selskap for Norges Vel før helga. Her la Sveen fram grelle eksempler på hytte-vandalismen.

Hafjell snauhogd

Om kjendisenes populære vintersted, Hafjell i Øyer, sier han:

- Her er skoglia nærmest snauhogd for at færrest mulig trær skal skygge for utsikten. Det er gravd ut skråinger i bakkant av tomtene og fylt opp i forkant, slik at hver får sin hylle å plassere hytta på. Sammen med skjæring og fylling fra veien og grøftegraving for vei, vann og TV-kabler - og vei inn til hver hytte, skaper dette store sår i landskapet, sier Sveen. Men hytteeiere bryr seg kanskje ikke så mye om det, siden de stort sett er der om vinteren når det stygge landskapet er dekket av snø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer