Dyrebeskyttelsen - menneskenes beste venn

Dyrebeskyttelsen i Nordland har byttet ut telefonlista over veterinærer med telefonliste over krisesentre. Stadig flere barn, syke og eldre ringer dyrevernorganisasjonen for å få hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi får alle slags telefoner til alle døgnets tider. Denne våren har antallet slike henvendelser økt betydelig, sier leder i Dyrebeskyttelsen i Nordland, Ann Carin Torissen.

Feil med Helse-Norge

- Vi har fått henvendelser fra barn som bli misbrukt, barn som får juling, unger i narkotikamiljøer, unger som er usikre på sin egen seksualitet, eldre som trenger hjelp og folk med psykiske lidelser. Mange barn sier til oss at når vi bryr oss om katter som blir skutt, så bryr vi oss kanskje om dem, sier Torissen.

Ifølge Avisa Nordland mener den engasjerte lederen at henvendelsene er et signal om at Helse-Norge ikke fungerer som det skal.

- Det er klart at vi ønsker å hjelpe folk, men vi har jo verken kompetanse eller ressurser til å ta oss av disse menneskene. I de fleste tilfellene spør vi om de er klar over at de har ringt Dyrebeskyttelsen og så prøver vi å formidle kontakt videre til fagfolk i barnevernet og politiet. Insisterer de på at vi må hjelpe dem, prøver vi selvfølgelig på det, sier hun.

Hjalp gammel dame

Torissen mener at tendensen er et symptom på at de svake blir sviktet på en eller annen måte.

- Hjertet mitt blør for alle de menneskene som ikke føler at de får hjelp noen andre steder enn hos oss. De som ringer og har psykiske problemer føler at det er veldig vanskelig å få tilgang til profesjonell hjelp, forteller Torissen til Dagbladet.

I vår måtte Dyrebeskyttelsen rykke ut for å hjelpe en eldre dame som lå hjelpeløs på gulvet hjemme hos seg selv.

- Hun hadde prøvd å bruke trygghetsalarmen, men den virket ikke. Hun ringte oss og jeg dro hjem til henne med en gang. Der ble jeg hos henne til folk fra den kommunale omsorgstjenesten kom, forklarer Torissen.

Barn ringer

Det er ikke bare eldre som søker seg til Dyrebeskyttelsen.

- Det er mange unger som selv bryr seg om dyr og som engasjerer seg i slike saker, som ringer oss når de har det vondt selv.

- Tidligere i vinter fikk vi oppringning fra en som kunne fortelle at det sto en guttunge på veien i bare trusa.

- Klokka var 03.00 på natta og gutten var hysterisk fordi moren hadde truet med å ta livet av seg. Slike opplevelser gjør inntrykk på oss, sier hun.