Dyrebeskyttelsen anmelder politiet etter avliving av katt

Katten ble påkjørt - ble avlivet med batong.

AVLIVET KATT: En politipatrulje så seg nødt til å avlive en påkjørt katt i Bodø i dag tidlig. Nå er de anmeldt av Dyrebeskyttelsen. Foto: Kim Åge Lauritsen
AVLIVET KATT: En politipatrulje så seg nødt til å avlive en påkjørt katt i Bodø i dag tidlig. Nå er de anmeldt av Dyrebeskyttelsen. Foto: Kim Åge LauritsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal være et bilde av politifolk som slår i hjel en katt med batong som gjør at Dyrebeskyttelsen nå går til anmeldelse av politiet i Bodø.

Ifølge Dyrebeskyttelsen skal vitner ha beskrevet at katten har blitt slått 3-4 ganger over en periode på fem minutter.

Det hører med til historien at årsaken til at politiet forsøkte å avlive katten, var at den var blitt påkjørt av en bil.

- Dette er grov overtredelse av lov om dyrevelferd og forskrift om avlivning av hund og katt. Vi er glade for at politiet rykket ut med et ønske om å hjelpe en påkjørt katt, men det de i dette tilfelle har gjort er under en hver kritikk. Politiet skulle bragt katten til veterinær, og om de måtte avlive på stedet skulle dette vært gjort i tråd med gjeldende regelverk. Det er det ikke. Politiet selv har brutt loven i denne saken, og vi velger nå å anmelde dem» sier Linn Krogstad daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Politiet bekrefter at en patrulje rykket ut og avlivet en katt i Bodø klokka 08.30 i dag tidlig.

- Vi fikk melding om en påkjørt katt. Patruljen på stedet vurderte det dit hen at det var nødvendig å avlive den på stedet. Lidelsene var så store at det ble sett på som mest skånsomt å avlive den på stedet. Vi forstår at det kan se brutalt ut for personer som står rundt, men det er gjort en konkret vurdering av patruljen på stedet. SLike oppdrag er aldri noe hyggelig, men vi må av og til gjøre det, sier operasjonsleder i  Saløten politidistrikt, Odd Ivar Pettersen til Dagbladet.
- Reiste seg og sprang Kim Åge Lauritsen var den som var vitne til episoden og som la ut bildet på Facebook, som nå er blitt delt en rekke ganger. Han oppfattet hendelsesforløpet slik:

- Jeg har arbeidsplass rett ved og det var en kollega av meg som først ble oppmerksom på at det var en bil som hadde kjørt inn til siden. Da politiet kom for å se til katten som var påkjørt, gikk de rett bort og slo med batongen, sier Lauritzen

Han reagerer mest på det som skjedde etterpå:

- Katten reiste og sprang et par meter, da gikk politiet etter og slo katta 2-3 ganger, sier Lauritzen, som understreker at han sto på andre siden av politibilen da dette skjedde.

- I strid med forskriften Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge sier de glad for at politiet rykket ut da de fikk melding om en påkjørt katt. Men det er håndteringen på ulykkesstedet de mener er kritikkverdig.

- Vi mener politiet bryter med forskriften for avliving av hund og katt. Politiet er ikke veterinærer, de har ikke medisinsk kompetanse til å vurdere dyrets tilstand. Vi ser tilfeller der katter eller andre dyr blir påkjørt men at de gjennom veterinærbehandling kan leve fint videre, sier Krogstad.

Forskriften for avliving av hund og katt sier at avliving skal skje enten gjennom skudd mot hode eller bruk av elektrisk apparat eller medikament. Avliving av dyr gjennom slag mot hode er ifølge forskriftene bare tillatt med dyr som er inntil åtte dager gamle.

- Vi mener disse betingelsene overhodet ikke er oppfylt. Derfor anmelder vi, sier Linn Krogstad.