Dyrebeskyttelsen har sett seg lei på myten om katter

Katten din klarer seg ikke selv! Obs: Sterke bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HJEMLØS: Hannkatt med dårlige tenner og FIV-smitte. Katten var svært medtatt. Måtte avlives. Foto: Dyrebeskyttelsen
PERSERKATT: 14 år gammel perserkatt som hadde gått ute lenge etter at eieren hadde kastet henne på dør. Hun slepte halen etter seg etter en skade. Resultatet var at halebeinet var blottlagt og blodig. Foto: Dyrebeskyttelsen
SÅRUTVIKLING: En FIV-positiv (katte-aids) eierløs hannkatt. Et klor eller bitt hadde utviklet seg til et enormt sår. Foto: Dyrebeskyttelsen
MEDTATT: Alf er under behandling. Foto: Dyrebeskyttelsen
HJEMLØS KATTUNGE: Veterinær trodde f.eks en fugl hadde hakket ut øyet. Kattungen ble reddet og omplassert. Foto: Dyrebeskyttelsen
KATTUNGE: Denne kattungen ble plukket opp i Trondheim. Foto: Dyrebeskyttelsen
INFEKSJON: Denne kattungen fra Trondheim sleit med infeksjon. Foto: Dyrebeskyttelsen
KOLONI: Kattungene fra Kongsberg sleit med luftveisinfeksjoner og øyeinfeksjoner. Foto: Dyrebeskyttelsen
AVLIVET: Hjemløs katt med brudd i hofta og svært dårlige tennene Det ene øret var oppflenget, mest sannsynlig etter massiv kløe grunnet parasitter. han hadde også en god del flått, åpne sår og mark. Katten ble avlivet. Foto: Dyrebeskyttelsen
STORE SKADER: Denne kattungen ble plukket opp av Dyrebesyttelsen i Farsund. Foto: Dyrebeskyttelsen

(Dagbladet): Katter er selvstendige dyr som alltid klarer seg selv. Dette er en holdning Dyrebeskyttelsen Norge stadig møter.

De har nå sett seg lei på denne feilinformasjonen.

- Det er ingen tvil om at katten ikke klarer seg selv. Hvert år trenger flere tusen dyr vår hjelp, sier pressekontakt Linn Krogstad fra Dyrebeskyttelsen Norge til Dagbladet.

Mest katter Dyrebeskyttelsen Norge tok i 2012 inn 4021 dyr. 87 prosent av dyrene som trengte hjelp var katter.

- Sykdom og skader er absolutt representert hos disse dyrene, og det er da snakk om sykdom og skade de har pådratt seg fordi de har vært hjemløse og satt ut for å klare seg selv, sier Krogstad.

Det er en myte at katter er selvstendige og klarer seg selv, en myte dyrebeskyttelsen stadig møter. Krogstad mener at bildene organisasjonen har tatt inn dokumenterer utsagnet hennes.

Store lidelser - Hvert år bruker vi enorme summer på nødhjelp til dyr. I 2012 alene ble hele 5,6 millioner kroner brukt bare på veterinærutgifter på dyrene som ble hentet inn, sier hun.

De kattene som ikke får hjelp, eller som ikke dør raskt av skader og sykdom, kan ofte samle seg i kolonier hvor det spres sykdommer som feline immunodeficiency virus(også kjent som katte-AIDS), klamydia, kattepest o.l.

Dette skaper stor lidelse blant kattene, og kolonien vil også kunne smitte tamkatter i nærområdet.

Ørkendyr Katter er ikke selvstendige dyr som hører hjemme i naturen. Ifølge Dyrebeskyttelsen er katten et ørkendyr som ikke er skapt for det norske klimaet.

Det er mange feiloppfatninger om katt. Katter skal for eksempel ikke ha for mye fisk, da dette ikke er naturlig for dyrene, ifølge Krogstad.

- Totale utgifter på hjemløse dyr var på 9,7 millioner. Disse utgiftene hadde vi ikke hatt dersom kattene, som representerer mesteparten av utgiftene, klarte seg så fint som enkelte påstår, sier Krogstad.