Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrebeskyttelsen Norge om reptil-legalisering:
- Vi risikerer plutselig å ha en pytonslange i hagen

19 reptiler blir lovlige fra august. 

BOASLANGE: Blant de 19 reptilene som blir legalisert er kongeboaen - Boa Constrictor. Foto: Paul Brown/REX/Shutterstock/Scanpix
BOASLANGE: Blant de 19 reptilene som blir legalisert er kongeboaen - Boa Constrictor. Foto: Paul Brown/REX/Shutterstock/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 15. august åpnes det for hold av ni slanger, blant annet flere arter av boa og pyton i Norge, i tillegg til sju øglearter og tre skilpaddearter i Norge.

Dyrebeskyttelsen Norge er kritiske til Landbruks- og matdepartementets nye forskrift om forbud mot å innføre, omsette og holde disse i alt 19 ulike reptilene.

- Det er flere årsaker til det. Vi frykter blant annet at nye dyrearter også kan ha med seg nye sykdommer til landet, sier kommumnikasjonsrådgiver Annette Søreide i Dyrebeskyttelsen Norge til Dagbladet.

Hun påpeker videre at Dyrebeskyttelsen Norge mener det er stor forskjell på å ha et reptil enn å ha en hund eller en katt:

- De kan ikke temmes på samme måte, og er ikke trent til å være sammen med mennesker som andre husdyr, som kan by på utfordringer.

Frykter flere hjemløse

- Det vi imidlertid frykter mest er at nye dyrearter også betyr at det blir flere dumpede og hjemløse dyr, fortsetter Søreide.

- Vi er bekymret for at enkelte som skaffer seg en slange synes det er veldig spennende i starten, men etterhvert går lei, og slipper den løs i naturen. Vi risikerer med det for eksempel å plutselig ha en pytonslange i hagen, utdyper hun.

Ingen av de 19 nye reptilene, som fra august blir lovlige i Norge, er giftige, ifølge Dyrebeskyttelsen Norge.

- Men de kan utgjøre en helsefare hvis de bringer med seg smittsomme sykdommer, sier Søreide.

Ekkelt: En familie i Texas fant en slange i toalettet. Det viste seg at dette var langt fra den eneste slangen der i gården.. Video: CNN / KTAB Vis mer

Hvert år øker antallet hjemløse dyr i Norge, ifølge Dyrebeskyttelsens oversikt. I fjor lå tallet på cirka 5700.

- Kompliserte behov

Dyreorganisasjonen NOAH mener også at en legalisering av de 19 reptilene ikke er noen god løsning.

- Å legalisere hold av reptiler, med kompliserte behov, vil trolig skape mer arbeid for allerede overbelastede dyrevernsorganisasjoner.

- Erfaringer fra Sverige forteller om nye store grupper av dyr som blir hjemløse og ender opp hos omplasseringsorganisasjoner fordi de mister «nyhetens interesse», eller viser seg å ha mer kompliserte behov enn man så for seg, skriver Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH i en pressemelding.

I pressemeldinga skriver NOAH også at de i fjor sendte inn et høringsinnspill der de blant annet tok opp p bekymringer rundt det å tillate slangearter som naturlig spiser levende bytte.

- Selv om det er ulovlig å bruke levende dyr som fôr vil tillatelse av disse artene åpne for større risiko for at dette forekommer. Samtidig fører dette også til at vi får en helt ny industri, der smågnagere avles opp og selges som slangemat, sier Martinsen.

FRYKTLØS: En gammel mann lot seg ikke skremme av det som trolig var en livsfarlig brunslange på Nobby's Beach i Australia, og sparket unna slangen på sin vei mot toalettet. Video: Kenneth Power / Chris André Gilberg / Youtube Vis mer

- Grundig arbeid

Thor Håkonsen, som leder Norsk Herpetologisk Forening er helt uenig i uttalelsene fra NOAH og Dyrebeskyttelsen. Foreningen har i mange år arbeidet for en legalisering av reptiler i Norge, og Håkonsen sier til Dagbladet at det ligger et grundig arbeid bak legaliseringen av de 19 artene.

- Artene er nøye gjennomgått av både Vitenskapskomiteen, Mattilsynet og Miljødirektoratet, som alle har gjort risikovurderinger utfra sine kompetanseområder, både når det gjelder smittefare og risikoen dersom noen av dem skulle rømme, sier Håkonsen.

At man kan risikere å få en pytonslange i hagen mener han er ren skremselspropaganda.

- Skulle noen av disse dyrene rømme eller komme seg ut, vil de ikke klare seg. De ville knapt tålt en varm sommernatt i norsk natur, sier Håkonsen.

KVART TONN: Åtte meter lang og 250 kilo tung pytonslange ble oppdaget i forbindelse med byggingen av ei veibro nær Penang i Malaysia. Video: Reuters / Foto: Herme Herisyam, Malaysias Civil Defence Force Vis mer

- Disse dyrene skal holdes innendørs, fortsetter han.

- Hobbydyr

- Og dette er i utgangspunktet ikke kjæledyr - men hobbydyr, som ikke skal ha noen særlig interaksjon med mennesker. De kan sammenlignes med akvariefisk, som man kan observere i sitt naturlige miljø, sier Håkonsen.

En av fordelene med legaliseringen er ifølge Håkonsen at det allerede finnes mange tusen reptiler i Norge.

- Nå vil eierne til disse kunne få mye bedre informasjon om dyreholdet, både fra foreninger som oss, veterinærer og fra dyrebutikkene, sier han.