Dyrebeskyttelsen raser mot Mattilsynet

Kritiserer håndteringen av Chihuahua-beslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen av Dyrebekyttelsen i Oslo og Akershus, Karen Andersson, er misfornøyd med måten Mattilsynet har håndtert de 101 chihuahuaene fra Cannabis-gården på Enebakk.

- Det er naivt av Mattilsynet å tro at disse ni hundene skal ha det godt på gården. De må jo spørre seg hvor lenge ni fertile hunner og hanner forblir ni, sier Andersson.

Dyrebeskyttelsen har selv fulgt opp hundene for å vite mer om hvordan det går med dem.

- Gårdeieren har bevist at han ikke er egnet til å ha dyr. Han burde vært fradømt retten til å ha dyr i fremtiden også. Det er en stor påkjenning for hundene å gå sånne store flokker. Dette er ikke det jeg vil kalle dyrevelferd, mener Andersson.

- Dårlig håndtering Janice Lindby adopterte hunden Cindy fra beslaget på Cannabis-gården i Enebakk. Hun reagerer sterkt på Mattilsynets håndtering.

- Mattilsynets håndtering er veldig dårlig. De ni som ble sendt tilbake til gården ble sendt til helvetes bakgård, sier Janice Lindby.

Også søsteren hennes, Marianne Larsen, stusser over tilsynets fremgangsmåte.

- Det er rart at Mattilsynet tar ut 101 hunder og så setter de tilbake ni. Det er ingen forandring i forholdene på gården, sier Marianne Larsen, som selv har vært der.

- Forsvarlig å sende tilbake Kirsti Ullsfoss i Mattilsynet erkjenner at det vil være noen som er uenige i fremgangsmåten.

- Da vi avdekket dette forholdet ble hundene tatt i midlertidig forvaring med god hjelp av frivillige organisasjoner. Alternativet ville vært avliving, men det ønsket vi ikke i dette tilfellet, og vi fikk omplassert hundene til nye hjem, sier Ullsfoss.

Løsningen ble å gi 40-åringen, som etterforskes av politiet for sitt dyrehold, en ny sjanse.

- Vi mener at hovedproblemet var for dårlig oppfølging, tilsyn og stell av et for stort antallet hunder og at mannen derfor burde få en sjanse til med et mindre antall, sier hun.

MISTET ØYE: En Chihuahua fra gården på Enebakk mistet øyet etter en øyekatarr Foto: KAROLINE LINDBY
MISTET ØYE: En Chihuahua fra gården på Enebakk mistet øyet etter en øyekatarr Foto: KAROLINE LINDBY Vis mer

Mattilsynet sier de ikke hadde noen historikk på mannens dyrehold fra tidligere og at de derfor ikke kunne reagere strengere.

- Han overtok ni av hundene fra beslaget for cirka to uker siden på visse vilkår. Kravet var at de fysiske fasilitetene var i orden og at han hadde en plan som skal sikre god oppfølging av dyreholdet, sier Ullsfoss.

- Vil hundene få tilstrekkelig oppfølging og stell under hans ansvar?

- Vi var på gården i forkant av overleveringen for å sikre at forholdene var i orden. Vi skal følge opp for å sikre at hundene har det bra i henhold til lovverket. Det vil blant annet komme uanmeldte inspeksjoner, forteller Ullsfoss.

- Kritikkverdig dyrehold Tilsynet avdekket hunder med dårlig tannstell, øyekatarr og livmorbetennelse.

- Det var ikke god håndtering. Hundene manglet helsemessig oppfølging. Det er sterkt kritikkverdig at dette ikke var fulgt opp, erkjenner Ullsfoss.

Likevel mener Mattilsynet at det er forsvarlig å sende hundene tilbake til gården.

- Basert på en veterinærfaglig vurdering og godt samarbeid med dyreeieren, ønsker å prøve ut å sende ni hunder tilbake til gården. Bakgrunnen for at han får tilbake dyrene er at han har mulighet for å følge opp de enkelte dyrene bedre hvis de er færre. Hvis ikke, får vi følge opp videre, sier hun.

KRITIKKVERDIG:Slik så det ut i oppdrettsgården som Mattilsynet aksjonerte mot i februar i år. 101 av Chihuahua-hunder levde under kritikkverdige forhold, ifølge Mattilsynet. Foto: Mattilsynet.
KRITIKKVERDIG:Slik så det ut i oppdrettsgården som Mattilsynet aksjonerte mot i februar i år. 101 av Chihuahua-hunder levde under kritikkverdige forhold, ifølge Mattilsynet. Foto: Mattilsynet. Vis mer