Dyrebildene som vil sjokkere verden

Utstyrt med et avansert, skjult kamera tok den tyske tv-journalisten seg inn i det amerikanske forsøkslaboratoriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet):

Den tyske TV-journalisten Friedrich Mülln tok jobb som dyrepasser i et forsøkslaboratorium i Münster drevet av det amerikanske selskapet Covance.

Laboratoriet tar på seg oppdragsforskning for blant annet den kjemiske industrien og medisinindustrien

Selskapet greide først å få retten til å forby publisering av de dypt sjokkerende opptakene. Men nå har tysk høyesterett gitt Friedrich Mülln lov til å vise sin dokumentasjon av de råeste former for dyreplageri og mishandling.

 En pleier griper brutalt fatt i en liten ape og rister den voldsomt mens dyret skriker som en liten unge og forsøker å vri seg løs.

  Aper i alle størrelser virrer rundt inne i de små burene, mens det selv for en ukyndig er åpenbart at de har brudd i bein eller armer.

  En nyoperert rhesusape våkner av narkosen, ser seg forvirret rundt, reiser seg usikkert opp og siger deretter sammen inne i stålburet sitt.

Dyret blir liggende aleine på nettinggulvet, uten at noen av pleierne bryr seg.

-  Jeg spurte først pent om lov til å filme til et bidrag om Covances laboratorium. Da dette ble avvist, søkte jeg jobb hos dem. De var ikke interessert i om jeg hadde faglige kvalifikasjoner. Det holdt at jeg sjøl sa at jeg hadde vært på landet og sett dyrehold der - og at jeg som barn hadde eget akvarium, forteller TV-journalisten Friedrich Mülln til Dagbladet.

Skjult kamera

-  Jeg arbeidet på laboratoriet i Münster fra begynnelsen av mars til slutten av juni i fjor. Utstyrt med et avansert, skjult kamera, greide jeg å gjøre 40 timers opptak, forteller Friedrich Mülln.

Noe av materialet ble vist i programmet «Frontal 21» på tysk TV2 for noen få måneder siden. Covances jurister slo knallhardt til og krevde rettens forbud mot videre bruk. Mülln tapte i første runde, men vant til slutt. Nå kommer bildene på TV verden over.

-  Covance har ikke lenger mulighet for å stoppe oss, sier Mülln.

-  Forholdene for de 2000 apene i Münster er under enhver kritikk. Selv påstår folkene i Covance at arbeidet deres bidrar til å bekjempe alvorlige sykdommer som AIDS, kreft og alzheimer. Sannheten er imidlertid at det ofte handler om helt uviktige produkter, som en ny versjon av hostesaft. Alt fra husholdningssåpe til giftige preparater blir dryppet i dyras øyne, sprøytet inn under huden deres eller direkte i blodbanene mens forskerne observerer hvordan virkningen er - selvsagt under sterke smerter for apene. 1000 dyr drepes hvert år etter å ha vært eksperimentert på og operert under betenkelige betingelser, forteller Mülln.

Dyrevernere til sak

Han mener at tyske myndigheter i mange år bevisst har lukket øynene for virksomheten og også sabotert alle tilløp til undersøkelser.

-  Selv om størrelsen på de ørsmå burene er tillatt her i landet, bryter de mot europeisk lov på dette området. Derfor kommer en britisk dyrevernsorganisasjon nå til å gå til sak mot den tyske regjeringen, forteller Friedrich Mülln.

BRUTALT: En britisk dyrevernsorganisasjon vil nå anmelde den tyske regjering etter avsløringene i Covances laboratorium.
VED BEVISSTHET: Dette dyret er åpenbart ved bevissthet mens forskerne utfører en operasjon på det.
FASTLÅST: Mens et kjemisk preparat blir testet på øynene til denne apen, blir den låst fast slik at den ikke kan beskytte seg mot de åpenbare smertene.