Dyrehage beklager: - Fornærmet en hel nasjon

Dyrehagen Zoo Miami har utløst raseri på New Zealand. Nå legger de seg langflate og lover endringer.

RASERI: Miami-dyrehagens behandling av kivifuglen Paora har utløst raseri i kivifuglenes hjemland, New Zealand. Foto: Shutterstock / NTB
RASERI: Miami-dyrehagens behandling av kivifuglen Paora har utløst raseri i kivifuglenes hjemland, New Zealand. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Opprøret startet etter at videoer av dyrehagens kivifugl Paora, som viste den bli klappet av gjester og posere på selfier i skarpt lys, spredte seg i sosiale medier.

Bekymrede newzealandere igangsatte raskt en underskriftskampanje for å «redde» fuglen, og den amerikanske dyrehagen har de siste dagene blitt bombardert med klager i sosiale medier.

Dyrehagen legger seg nå langflate, og forsikrer om at de ikke lenger vil tilby sine gjester slik omgang med fuglen.

- Da jeg så videoen selv, innså jeg at vi har gjort en stor feil, sier kommunikasjonsdirektør Ron Magill til New Zealand Herald.

KIVIFUGL: Mange tusen newzealandere engasjerte seg da det dukket opp videoer i sosiale medier av Paora i direkte kontakt med publikum. Foto: Zoo Miami
KIVIFUGL: Mange tusen newzealandere engasjerte seg da det dukket opp videoer i sosiale medier av Paora i direkte kontakt med publikum. Foto: Zoo Miami Vis mer

Nasjonalt ikon

Etter å ha fått med seg reaksjonene, oppgir direktøren å ha sagt til dyrehagens sjef at «vi har fornærmet en hel nasjon».

- Jeg er så lei meg. Så full av anger. Jeg mener ikke å bortforklare noe, jeg er her for å be om unnskyldning til alle, sier Magill.

Kivifulgen er New Zealands nasjonalfugl, og anses som et betydelig nasjonalt ikon - verdsatt av alle kulturer på øya.

Alle de fem artene er utrydningstruede, og flere prosjekter er satt i gang for å redde den. Paora ble klekket i USA som del av et avsprogram.

Kiviene er nattaktive fugler - derav reaksjonene på gjestemøter i skarpt dagslys.

HAGEBESØK: De får storslått besøk av USAs nasjonalfugl, noe kommentarfeltet ser ut til å elske. Video: Viralhog / NTB. Reporter: Agusta Magnusdottir Vis mer

Statsministeren anerkjenner beklagelsen

I en uttalelse forsikrer dyrehagen om at kivien vanligvis holdes borte fra gjestene i et rolig område, med tilgang til mørke på dagtid.

Den opplyser videre om planer om å bygge et nytt område for fuglen, som ivaretar dens naturlige instinkter, uten direkte kontakt med publikum.

New Zealands statsminister, Chris Hipkins, kommenterer onsdag saken. Han mener den viser hvor stolte newzealandere er av kivi-fuglene sine - særlig dem som er i utlandet.

- Dyrehagen har nå beklaget og uttrykt anger for det som har skjedd. Jeg anerkjenner det, og takker dem for å ha tatt dette på alvor, sier Hipkins til The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer