«Dyrehage», «galehus» og «fengsel»

Asylsøkere forteller om opplevelsene på norske ventemottak i ny rapport.

TENTE PÅ MOTTAKET: I begynnelsen av juli brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen etter at en liten gruppe med beoere tente på som en protest mot forholdene ved mottaket. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TENTE PÅ MOTTAKET: I begynnelsen av juli brant boligenhetene ved Lier ventemottak ned til grunnen etter at en liten gruppe med beoere tente på som en protest mot forholdene ved mottaket. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Beboere på norske ventemottak forteller om mental tortur og kummerlige forhold i en ny rapport utarbeidet av NTNU samfunnsforskning på oppdrag fra Justis- og politidepartementet.    

Opplevelsen av endeløs venting, passivitet, trangboddhet, mangel på privatliv og psykiske problemer går igjen blant asylsøkerne som bor på ventemottakene.

Mottakene omtales blant annet av asylsøkere som «dyrehage», «jungel», «galehus» og «fengsel». Både de som har vært der og de som aldri har bodd der forbinder det med konflikter, dårlig levestandard, trangboddhet, isolasjon, rusmisbruk og kriminalitet.

- Noen ville rive ut øyeeplet mitt Her er noen av historiene til beboere ved norske ventemottak som blir gjenfortalt i rapporten:

«Georg» (36): Er en av flere beboere som tydelig er preget av oppholdet ved ventemottaket, og som virker frustrert, fortvilet og deprimert og fremsto som psykisk ustabil i møtet med intervjuerne. Blant annet viser han fram en 20 centimeter lang kniv i slire som han hadde på innerlomma. 36-åringen kom til Norge i 2002 og fikk endelig avslag i 2007.

- Forholdene er vanskelige, folk krangler og håpløsheten som råder blant beboerne gjør dem aggressive, mener han.

Selv har han vært i slåsskamp, en annen beboer ville rive ut øyeeplet hans. Han viser intervjuerne bilder på mobilen av ansiktet sitt, at han nesten mistet øyet i slåsskamp, og han føler seg ikke trygg på de andre beboerne. Derfor går han med en kniv på innerlomma.

«John» (44 år): Kom til Norge i 2004 og er opprinnelig fra Sudan. Han forlot landet for over 20 år siden, og har mistet alt. Familien og utdanning. Han frykter han vil bli sendt i militærtjeneste om han returnerer til Sudan. John har sittet i fengsel før, og mener ventemottaket er nokså likt. Han sier at ventemottak er «a mental torture facility». Han mener at de som bor på der blir behandlet som kriminelle, og at myndighetene gjennom å behandle de som «bad guys» former de til å bli «bad guys».

- Når man gjentatte ganger blir fortalt at man er et dårlig menneske, så blir man det, sier han.

- Vil heller sitte i fengsel Videre i rapporten blir det opplyst at ventemottakene også er ment for kvinner, men få kvinner blir henvist til disse dit.

Og videre: Det er en relativt høy forekomst av personer som er mistenkt for eller har blitt dømt for kriminelle forhold og i tillegg er det mange personer som er psykisk ustabile.

En 36 år gammel mann sier han heller vil bli sendt i norsk fengsel og være der til papirene blir i orden, og han kan tvangsutsendes enn å bo på ventemottak.

TENTE PÅ: Flere brakker ved Lier ventemottak brant ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere tente på. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
TENTE PÅ: Flere brakker ved Lier ventemottak brant ned til grunnen etter at en liten gruppe beboere tente på. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Det å bo i ventemottak er nærmest som å bo i et fengsel. Jeg vet ikke hvor lang tid jeg skal være her. Jeg har ikke fått noe skolegang, ingenting, og livet passerer, sier en somalisk mann (30).

- Vet du at det finnes folk her på mottaket som tror at alle har glemt dem og at de skal bo på ventemottaket resten av livet her? De hater dette stedet. De er syke og gale, men de vil ikke returnere. De bare venter. De har ikke noe annet å gjøre, sier en annen somalisk 34-åring.

Da Dagbladet i etterkant av asylbrannene i begynnelsen av juli oppsøkte Lier ventemottak og spurte om å få se på rommene til de få gjenværende beboerne var det plassert en securitasvakt ved inngangen som skulle passe på at vi ikke fikk tilgang til bygningen- selv ikke uten kamera.

- Ventemottakene er bra nok I et intervju med NRK tidligere i sommer uttalte justisminister Knut Storberget at ventemottakene er bra nok.

- Asylsøkerne på ventemottakene kan ikke vente at vi skal aktivisere dem i det vide og det brede. De har fått nei på asylsøknaden, uttalte han.

- Vi har et mandat å drifte et ventemottak, og vi har ikke fått tilbakemeldinger fra de som har gitt oss dette oppdraget om at vi har gjort noe galt. De som velger å bo her får et helt forsvarlig tilbud, har Hallstein Saunes, daglig leder for Link AS, som drifter Lier ventemottak, tidligere uttalt til Dagbladet. 

LES OGSÅ: Frykter hevn mot ansatte.
Varetektsfengsles i fire uker etter brannen.
Ansatte får profesjonell hjelp etter brann.
Brann og opptøyer på to asylmottak.

POLITIET I FULL BEREDSKAP: Det brøt ut opptøyer på begge de to statlige ventemottakene for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge natt til 6. juli i år. Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
POLITIET I FULL BEREDSKAP: Det brøt ut opptøyer på begge de to statlige ventemottakene for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge natt til 6. juli i år. Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer