Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tigre i Thailand

Dyrehage refses etter denne brutale videoen fra ferieparadiset

Viralvideo skaper sterke reaksjoner.

PLAGES: En video viser hvordan en dyrepasser, gjentatte ganger, stikker en tiger med en pinne. Dette for at tigeren skal brøle på turistenes bilder. På under en uke er videoen sett over 1,3 millioner ganger. Video: Edwin Wiek/Wildlife Friends Foundation Thailand, Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En dyrehage i Thailand har fått sterke reaksjoner etter at en video av en av tigrene deres har gått viralt, skriver nyhetsbyrået AFP.

I videoen blir en tiger, gjentatte ganger, plaget med en pinne, slik at den skal brøle på turistenes bilder. Edwin Wiek, grunnlegger av organisasjonen, Wildlife Friends Foundation Thailand, postet videoen på Facebook mandag forrige uke. Siden er den sett godt over en million ganger.

Videoen er filmet i dyrehagen i den thailandske byen Pattaya. En populær feriedestinasjon, også for nordmenn.

- I dag var jeg vitne til den stygge siden av turisme og dyreliv i Pattaya, skriver Wiek til videoen.

Se videoen øverst i saken.

- Turister må innse hva de gjør

Organisasjonen dro til dyrehagen etter at de hadde mottatt flere klager på behandlingen av dyrene. Det forteller Wiek i en e-post til Dagbladet.

- Dette skjer i hele Thailand, og i hele Kina. Turister burde innse at det å ta en selfie med disse dyrene er skadelig for tigrene. Tigrene er bare avlet fram for at noen skal tjene penger, og turistene bidrar til å opprettholde misbruken, fortsetter han.

I dag publiserte Wildlife Friends Foundation Thailand en ny video. Her anslår organisasjonen at omtrent 2 500 tigre lever i fangenskap på 45 forskjellige steder bare i Thailand.

- Disse dyrene brukes og mishandles slik at turister kan ta bilder sammen med dem, fortsetter Wiek.

Dyrepasser «omplassert» etter hendelsen

Videoen viser også hvordan tigrene holdes fanget i små bur, mellom fotograferingene. Organisasjonen har også fått tak i bilder av tigre som brukes i sirkus. I en av sekvensene kan en se hvordan halen til en av tigrene begynner å brenne idet den skal gå igjennom en ring av flammer.

Se videoen under.

HALEN BRENNER: Wildlife Friends Foundation Thailand belyser med denne videoen forholdene de omlag 2 500 tigrene i den thailandske turistnæringen leve runder. Video: Wildlife Friends Foundation Thailand Vis mer Vis mer

Dyrehagen deler av videoen er filmet i, The Million Years Stone Park and Pattaya Crocodile Farm, skal nå ha «overført» personen som stikker tigrene med pinner, til en annen jobb. Det opplyser en talsperson for dyrehagen til AFP.

- Eieren elsker dyr, og han vil ikke tillate at ansatte skader dyrene, sier talspersonen til nyhetsbyrået.

- Ikke la deg friste

På dyrehagens nettsider reklameres det blant annet med at «du kan komme i tett kontrakt med dyrene, leke med dem, og ta bilde med dem». Dette inkluderer tigerunger, fullvoksne tigre, bjørner, krokodiller og elefanter.

NÆRKONTANT: Dyrehagen lokker med nærkontakt med dyrene. Denne skjermdumpen er hentet fra dyrehagens nettsider.
NÆRKONTANT: Dyrehagen lokker med nærkontakt med dyrene. Denne skjermdumpen er hentet fra dyrehagens nettsider. Vis mer

- Vi mener at det å ta selfier med ville dyr burde blitt stanset. Det er også risikabelt for menneskene. Hvert år blir hundrevis av folk bitt eller klort i liknende situasjoner, fortsetter Wiek.

Denne tankegangen stemmer overens med flere av verdens mange dyrevernsorganisasjoner. Aktivister har i lang tid kritisert turistbransjen, og spesielt det voksende selfiejaget blant turister.

I den norske organisasjonen NOAHs retningslinjer for en dyrevennlig ferie står det blant annet at du ikke skal la deg friste til å betale for å ta bilder med et «vilt dyr».

- Ofte er dyrene dopet ned, og har vært utsatt for trening med voldelige metoder for at de skal oppføre seg rolig i nærheten av mennesker, står det videre.

Thailand blant verstingene

Det er heller ikke første gang Thailand spesielt er under lupen for manglende dyrevelferd, spesielt når det kommer til tigre. Sommeren 2016 fikk et omstridt buddhisttempel, kjent som tigertempelet, fjernet samtlige tigre.

Thailandske myndigheter aksjonerte mot tempelet, som ligger i provinsen Kanchanaburi vest i Thailand. Flere hundre personer var involvert for å få flyttet 137 levende tigre til andre dyresentre.

I forbindelse med aksjonen ble minst 40 døde tigerunger, en død bjørn og diverse dyrehorn funnet i tempelets fryser. Tempelet har i flere år har brukt tigre som turistattraksjon. Hit kom turistene i hopetall for å kose med tigerunger og for å ta selfies med de store tigrene.

Den thailandske turistnæringen driver ikke bare med tigre.

Den London-baserte organisasjonen World Animal Protection gjorde tidligere i år flere undersøkelser. De har lokalisert nesten 3000 «arbeidende» elefanter i turistindustrien i seks asiatiske land, og tre av fire av disse lever under dårlige, og uakseptable forhold. Dette er blant annet elefanter turister kan ri på.

Tre fjerdedeler av de lokaliserte elefantene, finnes i Thailand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!