BLODIG: Kamelen ble dissekert foran tilskuere etter sitt endelikt. Foto: Odense Zoo. 
BLODIG: Kamelen ble dissekert foran tilskuere etter sitt endelikt. Foto: Odense Zoo. Vis mer

Dyrehagen pepres av hat etter at de dissekerte kamel foran barn

- Folk skriver at vi er mordere og at hele dyrehagen bør stenges ned, forteller zoolog.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyr og dyrenes død skaper sterke følelser hos folk. Det fikk dyrehagen i Odense erfare da de nylig avlivet en kamel og dissekerte den foran tilskuere.

Det har nemlig skapt en bølge av hat mot dyrehagen. Kamelen var syk da den ble avlivet.

- Først fikk den medisiner for å sovne, så ga en veterinær ga den en injeksjon, forklarer Nina Collatz Christensen, som er zoolog ved dyrehagen til Dagbladet.

Deretter kom dyrehagen på ideen med å dissekere dyret foran tilskuerne.

- Det er interessant å se på hvordan dyr ser ut på innsiden, og dette var ekstra interessant og spesielt siden det var et så stort dyr, forklarer hun til Dagbladet.

NATURLIG: De ansatte ved Odense Zoo mener dissekering er helt naturlig. Men i utlandet raser dyrevernaktivister mot handlingen. Foto: Odense Zoo. 
NATURLIG: De ansatte ved Odense Zoo mener dissekering er helt naturlig. Men i utlandet raser dyrevernaktivister mot handlingen. Foto: Odense Zoo.  Vis mer

Hun forteller at de var spente på responsen på forhånd.

For et år siden raste over 100.000 personer mot dyrehagen, etter at de planla å dissekere en løveunge, skriver Berglingske Tidende.

Dyrehagen i København fikk også mye pepper da de for noen år siden bestemte seg for å dissekere en giraff foran tilskuere, for så å fore den til løvene.

De negative reaksjonene lot imidlertid vente på seg - og dyrehagen bestemte seg for å gjennomføre showet.

- Det var først etterpå, da vi la ut en film på vår Facebook, tok det av. Folk er veldig aggressive, og sier at vi er mordere og at vi må stenge ned dyrehagen. Det er stort sett utlendinger som skriver dette. Danskene forsvarer oss, og argumenterer for at dette er helt naturlig, forklarer zoologen.

SYK: Kamelen som ble avlivet er her avbildet sammen med kalven sin. Foto. Odense Zoo. 
SYK: Kamelen som ble avlivet er her avbildet sammen med kalven sin. Foto. Odense Zoo.  Vis mer

- Er det ikke rart at folk blir så sinte for noe som tross alt er veldig naturlig?

- Du er norsk og jeg er dansk, og for oss er nok dette naturlig, men det bunner nok i kulturforskjeller. I England er det umulig for en dyrehage å vise fram en disseksjon. Kolleger jeg har i Nederland og USA er også veldig sjalue for at vi får lov til å gjøre dette, sier hun.

Den negative responsen kommer hovedsaklig på nett, og på dyrehagens facebookside, hvor mange utenlandske turister har gitt dyrehagen en stjerne for å vise sin misnøye.

LES OGSÅ: Slaktet sjiraffen Marius foran publikum - avlivet løvene som spiste ham

Det gjør at rangeringen på facebooksiden stuper.

Derfor har dyrehagen gått og bedt sine landsmenn om å støtte opp dem ved å gi dem mer positiv respons på sida - og de siste par døgnene har femmerne og sekserne rydd inn.

Ved dyreparken i Kristiansand har det ikke vært vanlig praksis å dissekere dyr foran folk - mest fordi det aldri har vært aktuelt.

- Det kunne sikkert ha skjedd hvis det hadde falt seg sånn at det var naturlig, men vi ser ikke noe poeng med å provosere fram reaksjoner heller, sier Hans Petter Westnes, som jobber med drifta i parken.

Halshugget zebra

Tidligere i år var den norske dyreparken i hardt vær etter at barnefamilier møtte synet av en halshugget zebra da de skulle besøke parken. Zebraen var avlivet, og ble delt opp og brukt som mat til de kjøttende dyrene i parken.

Det vakte avsky over hele verden, skriver Agderposten.

- Vi ser jo etterhvert at folk får et mer fjernt forhold til livet. De lever på asfalt, brostein og ting som er vakuumpakket, sier Westnes til Dagbladet.

Samtidig har han inntrykk av at folk roer seg ned når de bare får satt seg inn i hvordan dyrehagen har tenkt.

- Når du får forklart folk hva dette handler om, skjønner de stort sett at det er helt naturlig, sier han.