Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrekadaver lå strødd på gården

En bonde fra Sør-Troms møter i Trondenes tingrett tiltalt for grove brudd på dyrevelferdsloven, etter at det i 2012 ble funnet 13 ihjelsulta sauer på gården hans.

DØDE I GJERDET: Dette lammet var bare ett av tretten dyrekadaver som Mattilsynet og politiet fant, der de lå strødd utover på gård i Sør-Troms. Foto: Mattilsynet
DØDE I GJERDET: Dette lammet var bare ett av tretten dyrekadaver som Mattilsynet og politiet fant, der de lå strødd utover på gård i Sør-Troms. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND (Dagbladet): Mattilsynet rykket ut og fikk oversikt over dyretragedien. Distriktssjef Katrine Flostrand har tidligere beskrevet det som møtte dem, som noe av det alvorligste hun har opplevd i Harstad.

Flostrand vil ikke uttale seg konkret om denne saken, og viser til taushetsplikten. Men understreker at det dreier seg om alvorlig brudd på dyrevelferdsloven.

- Hvordan kan overhode noe slikt skje?

- Det er mange som spør oss om dette. Hvorfor oppdager vi ikke slikt før det blir så alvorlig? Men saken er at ansvaret for å overholde dyrevelferdsloven ligger hos bonden. Han skal sørge for at dyrene får det stellet de skal ha og den hjelpen de måtte trenge fra veterinær, forklarer Flostrand.

Før deg går galt
Hun fortsetter forklaringen og sier at det er mange årsaker til at det kan gå galt, slik at bonden ikke er i stand til å søke hjelp i tide. Dette fanges heller ikke opp av Mattilsynet.

På spørsmålet om bruddene på dyrevelferdsloven er hyppigere nå enn før, sier Flostrand.

- Det kan jeg ikke uttale meg om, men vi har mange saker i vårt område. Noe som medfører mye arbeid for oss.

Det aller meste av dette arbeidet kommer imidlertid ikke i mediene.

- Vi er ofte inne og retter opp i forhold lenge før de blir ille. Dette er en vesentlig del av arbeidet, og når normalt ikke mediene i det hele tatt. Men dessverre skjer det altså ting vi ikke rekker å nå.

- Meld i fra
Katrine Flostrand retter derfor en liten anmodning til Dagbladets lesere.

VOKSEN KALV DIET: Foruten døde sauekadaver fant Mattilsynet magre og ustelte kyr, samt stor kalv som forsøkte å die mager ku. Foto: Mattilsynet
VOKSEN KALV DIET: Foruten døde sauekadaver fant Mattilsynet magre og ustelte kyr, samt stor kalv som forsøkte å die mager ku. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Vi har ansvaret for alle dyr, også kjæledyr og oppdrettsanlegg. Dette er en stor oppgave, som vi ikke har kapasitet til å nå over. Derfor er vi avhengige av at folk følger med, er observante, og melder fra til oss. Dette kan også skje via våre nettsider, og anonymt, forteller hun.

Samtidig understreker hun at folk er flinke til å si i fra, slik at Mattilsynet kan gripe fatt i saker som ellers kunne gått riktig galt.

Betinget fengsel
Saken ble ført kun en dag i Trondenes tingrett. Forholdene mannen er tiltalt for kan gi inntil ett års fengsel. Aktor Steffen Ravnåsen forteller at han har framsatt påstand om betinget fengsel.

- Det har tatt en stund før saken kom opp, sier han, som forklaring.

Ravnåsen er imidlertid klar på at straffebildet er skjerpet ved overtredelse av dyrevelferdsloven. I de tilfeller det tidligere ble gitt bøter kan det nå vanke fengsel. Men han understreker at det er ikke mange tilfellene av såpas alvorlige saker i mnidtre Hålogaland politidistrikt.

KADAVER: Dyrekadaverene lå strødd på gård en i Sør-Troms. Foto: Mattilsynet
KADAVER: Dyrekadaverene lå strødd på gård en i Sør-Troms. Foto: Mattilsynet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media