Dyrekjøpt lære penge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Larvik kommune satset store midler fra salg av kraftselskap på aksjer og regnet med klekkelig avkastning. Resultatet ble et verditap på 35 millioner kroner. Til sammen har kommunen 154 millioner kroner mindre å bruke neste år enn forventet. Flere hundre ansatte må sies opp. Spesielt ille går det ut over skolen, som har hver fjerde av kommunens ansatte. Men det kunne gått atskillig verre. Kommunen plasserte bare 20 prosent av kraftfondet på 1350 millioner kroner i aksjer. Taket lokalpolitikerne hadde satt for så dristig satsing, var 60 prosent. Hadde man utnyttet disse mulighetene fullt ut, hadde det neppe vært nok å sparke lærere. Da måtte ordføreren sannsynligvis stengt skolene også.

Larvik kommune er dessverre ikke enestående. Mange kommuner har latt seg friste til raske gevinster i aksjemarkedet. Salget av kommunale kraftverk har delvis vært begrunnet i at det er mer lønnsomt å forvalte et solid pengefond enn å drive denne fornybare energikilden. Hittil har aksjemarkedets herjinger med våre kommuner kommet fram i forbindelse med forsikringsselskapet KLPs store verditap. Det innebærer at kommunene neste år får en ekstraregning for pensjonspremier til sine ansatte, som KLPs avkastning har sørget for i gode tider.

Summen av de enkelte kommunenes tap og KLPs fører til at selv veldrevne og rike kommuner skraper kommunekassene og må kutte voldsomt i sine tjenester. Det er ikke rart at tre tusen av Larviks innbyggere føler dette så opprørende at de arrangerer demonstrasjonstog i Larviks gater. De betaler sin skatt til fellesskapet og må kunne forlange at de folkevalgte ikke spiller dette bort på risikofylte prosjekter. Vel er kommunene i godt selskap med de fleste private virksomheter som de siste åra har sett muligheten for store finansinntekter. Men fortsatt er det forskjell på offentlig virksomhet i kommunal regi og privatøkonomiske bedrifter. Det bør også gjenspeile seg i hvordan midlene forvaltes. Trygghet og langsiktighet må fortsatt være det viktigste for offentlige organer. Det håper vi Larvik og resten av Kommune-Norge nå har lært.