Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrelik dumpet i containere

Kadaverlukta ødelegger campingidyllen på Romerike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet aksjonerte torsdag mot en nedlagt beinmelsfabrikk på Mogreina på Romerike, etter at naboer den siste tiden har rapportert om kraftig stank fra eiendommen. Utenfor fabrikken fant tilsynet rekker av containere fulle av råtne dyrekadaver, delvis oppspist av mark og rotter. 

Kadaverne er levert inn av dyreklinikker på Østlandet for kremasjon ved dyrekrematoriet Kremo i Østfold. Eieren av Kremo og den nedlagte beinmelsfabrikken på Mogreina er samme mann.

Ingen tillatelser
- Containerne har tydelig stått der lenge, sier seniorrådgiver Sverre Støverud ved Mattilsynet på Romerike, til Dagbladet.no.

Den nedlagte fabrikken har verken tillatelse til lagring eller kremasjon av dyrekadavre. Naboer som Dagbladet.no har snakket med, opplyser at fabrikkeieren har søkt om å få starte dyrekrematorium på tomta, men fått avslag av kommunen.

- Ingen installasjoner i Mogreina har tillatelse til å drive krematoriedrift, sier Støverud.

Gerd Liv Nes driver campingplassen Hersjøen Camping vegg i vegg med den nedlagte fabrikken. I dag er det rundt to uker siden hun første gang la merke til stanken fra eiendommen.

- Lukta er kvalmende, den er helt forferdelig, sier Nes til Dagbladet.no.

Texas (1) fikk los 

GRUSOM STANK: Roy Nordberg (t.v.) og Terje Karlsen oppdaget kadaverne tirsdag kveld. Denne grønne søppelcontaineren med dyrekadaver står plassert midt ute på fabrikktomta. Foto: FRANK KARLSEN
GRUSOM STANK: Roy Nordberg (t.v.) og Terje Karlsen oppdaget kadaverne tirsdag kveld. Denne grønne søppelcontaineren med dyrekadaver står plassert midt ute på fabrikktomta. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

- Den er så intens og så motbydelig at man brekker seg på hundre meters avstand. Den kan ikke beskrives, sier Terje Karlsen, en av gjestene ved campingplassen.

Sammen med kameraten Roy Nordberg og Nordbergs schæferhund Texas (1) oppdaget han kadaverne tirsdag kveld, da de tre gikk tur forbi den nedlagte fabrikken. Texas viste interesse for eiendommen og dro med seg Nordberg og Karlsen mot en åpning i gjerdet.

- Texas er vanligvis veldig rolig. Derfor syntes vi det var gøy at han var så pågående, sier Nordberg.

- Vi tenkte kanskje vi ville støte på en elg eller noe, Men da vi kom opp på plassen, datt haka mange hakk, sier Karlsen.

Blod, rotter og mark 

Da Dagbladet.no besøkte den stengte fabrikken onsdag kveld, lå kadaverstanken tykt over området. En kjølecontainer utenfor fabrikken var fyllt fra gulv til tak med dyrelik, og rundt containeren fløt det med blod.

Ut av grønne søppelcontainere stakk det opp dyreføtter, og midt på plassen lå en halvspist rotte, som områdets mange katter har forsynt seg av.

Verken Mattilsynet på Romerike eller Dagbladet.no klarte å komme i kontakt med eieren av fabrikken torsdag kveld.

image: Dyrelik dumpet i containere

- Vi kommer bare til en telefonsvarer, sier Støverud.

FRYSECONTAINER: Frysecontaineren utenfor fabrikken er fylt med dyrekadaver fra tak til gulv.