Dyrelivet i norske farvann

Under havoverflaten er det en fargerik jungel og et yrende dyreliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kan være støyende på land, men vender man nesa rett under vann finner du en fantastisk jungel og et yrende liv, sier Erling Svensen. Sammen med Frank Emil Moen har han skrevet boka Dyreliv i havet om den nordeuropeiske marin faunaen.Bare i fjæra er det så mye spennende som rører seg, det finnes for eksempel 1000 ulike krepsearter. Det er så mange arter vi ikke kjenner til, sier Svensen.

Manglende kartlegging

Det hele startet for mer enn 32 år siden: Livet i fjæra hadde alltid interessert Svendsen, og da tida ble moden meldte han seg på et dykkerkurs, og da startet den store oppdagelsesreisen i det ukjente element. Og ukjent var det, for Svendsen oppdaget at det var manglende kartlegging av hva han så på havets bunn.

Svendsen begynte å fotografere alt han så, og da møtte Frank Emil Moen, som hadde liknende interesser, ble et bokprosjekt en realitet. Svendsen og Moen ville vise noe av det fantastiske dyrelivet som finnes langs norskekysten.

Vi er rike på dyr i Norge, vi har ikke mange arter, men vi har mange av de artene vi har.

Mange tror kanskje at tropisk vannområder er mer fargerikt og spennende, siden Norskehavet er et kaldtvannsområde, og inngangen til et arktisk strøk, men Svensen er uenig.

Dykking i kalde strøk er mer interessant. Du vet aldri hva du vil treffe på, og det er faktisk veldig fargerikt, sier Svensen.

Det mest spennende Svensen har vært med på var å finne korallrev i Norge:

CONGER: En ganske skummel fisk, en conger conger. Foto: Privat
CONGER: En ganske skummel fisk, en conger conger. Foto: Privat Vis mer

I 1998 dykket vi i Trondheimsfjorden for å finne korallrev. Biologer på 1880-tallet mentet at det var slike rev i Norge også. Ingen hadde tidligere gjort et dykk på dette før, sier Svensen.

Endringer i faunaenAlle arter går sakte, men sikkert nordover. Når havet blir varmere flytter nordlige arter seg lengre den veien, og plutselig dukker sørlige arter opp lenger nord enn vanlig.Da Svendsen dykket på 80-tallet var den kaldeste havtemperaturen på to grader, i vinter var den kaldeste temperaturen på seks grader.Det kan ikke lengre kalles lofotfiske, for torsken beveger seg oppover der hvor det er kaldere vann. Nå er det torskefisking i Tromsø, sier Svensen.

Etter 30 år med undervannsinteresse har Svendsen også vært vitne til endringer livet under vann. Klimaendring har også satt preg på den norske fiskefaunaen.

Dyrelivet i norske farvann