-Dyrene lider

Forskere mener nå at dyrene lider av den såkalte øko-turismen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hver femte turist er per definisjon en økoturist i verden i dag, og årlig økning i denne formen for turisme er 10- 30 prosent. Hvalsafarier, som inkluderer å se på delfiner, er i dag millionindustri. Ni millioner mennesker reiser årlig på hvalsafari, melder forskning.no.

Økoturisme er ikke klart definert, men grunntanken er at turistene skal påvirke de naturlige og kulturelle miljøene de besøker minst mulig negativt.

Meldinger fra ulike forskningsprosjekter verden over viser ifølge New Scientist, at dyr ikke er glade for at turister trår for nær i deres naturlige miljø.

Forskning på delfiner fra både New Zealand og Skottland viser at de havlevende pattedyrene ikke er like begeistret for å se mennesker som vi er for å se dem.

Hviler for lite

Til vanlig hviler delfinene her omtrent 70 prosent av tida. Når turistbåter kommer til, hviler de så lite som 0,5 prosent av tida.

- Dette kan på sikt få store konsekvenser for bestanden, mener Gordie Hastie, en marinpattedyrekspert fra University of British Columbia i Vancouver, ifølge forskning.no.

I Hudson Bay i Canada er biologene bekymret for økoturismens påvirkning på isbjørnene. Siden tidlig på 1980-tallet har turister blitt tatt med ut i pansrede kjøretøy for å se på isbjørnene.

Forskere fra University of Manitoba i Winnipeg har observert at isbjørnene ikke hviler som de skal og dermed taper kroppsvekt som er viktig for å overleve.

Pingvinarten er den tredje største i verden i størrelse, men dessverre utrydningstruet.

Forskere har i New Zealand observert at vekten på ungene til guløyepingvinen i turistbesøkte områder er 0,7 kilo lavere enn til ungene i uberørte områder.

- Samarbeider

Orca Tysfjord har hatt rundt 6000 gjester ute på spekkhoggersafari fra begynnelsen av oktober i fjor til slutten av januar i år.

Leder Geir Skogvoll understreker overfor Dagbladet at de ønsker å være i pakt med naturen, og at de sørger for å ikke være til sjenanse for spekkhoggerne:

- Vi har hele tida samarbeidet tett med forskerne. Det var faktisk de som gjorde oss oppmerksomme på at det var dyr i fjorden som publikum kunne ha glede av å se.

Han ser ikke noe problem med denne typen økoturisme, så sant den foregår i kontrollerte former.

- Dersom spekkhoggersafari ledes av utrente operatører eller i regi av private båter, kan det oppstå situasjoner som er til sjenanse for dyrene. Vi følger WWFs kjøreregler for hvalsafari, sier han.

- I dag finnes ingen krav. Myndighetene kunne jo innføre et autorisasjonssystem som sikrer seriøse aktører.

Galapagosøyene ser også ut til å være et sted hvor økoturismen fungerer etter intensjonen.

For å komme til øyene må turister betale en sum tilsvarende 1000 norske kroner, som blir brukt til forskning og bevaring av øygruppas dyre- og planteliv.

SPEKKHOGGERSAFARI: Siden oktober i fjord har Orca Tysfjord i Nordland geleidet 6000 turister til havs for å vise dem spekkhoggere på nært hold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer