Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dyrene sanset flomkatastrofen

Mens titusener av mennesker omkom i tsunamien i Asia, ble svært få dyr drept. Ekspertene undrer nå på om dyr kan merke katastrofer før de inntreffer, og rømme i sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viltvoktere på Sri Lanka uttrykker stor overraskelse over at de ikke kunne se noen tegn på massedød blant dyr etter helgas tsunami. Det kan være en indikasjon på en sjette sans hos dyrene.

En fotograf fra AP som fløy over Sri Lankas Yala nasjonalpark, som ble kraftig rammet i katastrofen, kunne se et rikt dyreliv. Elefanter, bøfler og hjortedyr var tallrike, og fotografene kunne ikke se et eneste dyrelik i området.

200 mennesker ble drept i nasjonalparken da bølgene kom, 40 av dem utenlandske turister.

-  En sjette sans

-  Flodbølgene skylte inn over parken, rev opp store trær og løftet bort biler. I vannmassene ble en bil løftet opp i et tre, men dyrene ble tydeligvis ikke skadd. De kan ha søkt høyereliggende land, sier Silva Wijeyeratne, som driver et hotell i nasjonalparken. Hotellet ble totalt ødelagt.

-  Det er veldig interessant. Jeg finner mange menneskelik, men ikke et eneste dødt dyr. Kanskje det er sant at dyr har en sjette sans, sier han.Yala er Sri Lankas største nasjonalpark, og er hjemsted for 200 elefanter, krokodiller, villsvin, vannbøfler og aper. En sjettedel av parken er åpen for turister.

Det har tidligere vært rapportert at dyrs atferd har kunnet predikere naturkatastrofer. Et amerikansk forskningsprosjekt kunne vise med stor treffsikkerhet at en økning i antallet rapporter om savnede og rømte kjæledyr ofte fant sted før naturkatastrofer i noen form.

Det finnes en rekke eksempler på at dyr kan varsle forestående begivenheter. De fleste av disse eksemplene har lite vitenskapelig belegg.

Det er kjent at epileptikeres hunder, eller andre kjæledyr, kan varsle eierne om et forestående anfall, slik at de kan søke hjelp.

Det er også tallrike eksempler på dyr som varsler om jordskjelv. Hunder bjeffer, og dyr søker til åpne steder, i god tid før skjelvet inntreffer.

Professor Bjarne Braastad ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (tidligere Norges landbrukshøgskole) er ekspert på etologi, læren om dyrenes atferd. Det har i lang tid vært forsket på hvordan dyrs sanser kan brukes til å varsle om naturkatastrofer.

-  Søkte ut på gatene

-  Det er mest kjent at dyr har varslet om jordskjelv før de har skjedd. I California er det drevet et prosjekt som studerer om dyr kan brukes til å varsle jordskjelv. Det er også eksempler på at dyr kan forutsi vulkanutbrudd. Rundt vulkanen Vesuv i Italia søkte katter og hunder ut på gatene for å være på åpne steder før et utbrudd, sier Braastad.

-  Det er noe i sansene til dyrene som finner forvarsler på fenomener som har vært vanlige i naturen til alle tider. Kanskje kan de sanse partikler i lufta, gasser, før et vulkanutbrudd. Kanskje kan de merke vibrasjoner i jordskorpa før et jordskjelv. Det siste er det forsket seriøst på. Vi bruker dyrs sanser til mye, og vi er vel kjent med lavinehunder, bombehunder og narkotikahunder. Kanskje kan vi dressere dyr til å varsle oss før naturkatastrofer, sier Braastad.

DYRENE BORTE: Over 200 mennesker døde da flodbølgen rammet dyrereservatet Yala på Sri Lanka, 20 mil sør øst for Colombo. Ødeleggelsene var enorme, men viltvokterne finner ikke døde dyr. De tror dyrene merket flodbølgen og rømte i sikkerhet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media